Hlavní obsah

Trenérce krasobruslařky Valijevové vadí kritika šéfa MOV na ZOH v Pekingu

Krasobruslařské trenérce Eteri Tutberidzeové i po více než roce vadí, jak prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach na loňských zimních hrách v Pekingu zkritizoval její chování vůči svěřenkyni Kamile Valijevové. Ta po zveřejnění pozitivního dopingového testu sice směla nastoupit do soutěže žen, ale pokazila volnou jízdu. Tutberidzeová ji při odchodu z ledu nepodpořila, což rozhořčilo prezidenta MOV Bacha. Ruská trenérka jeho kritiku považuje za neoprávněnou a chtěla by omluvu. Uvedla to v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe.

Kamila Valijevová končila svou volnou jízdu na zimních hrách v Pekingu v slzách.

Článek

Když se tehdy patnáctiletá Valijevová ve volné jízdě propadla na čtvrtou příčku, bylo v hlukových mikrofonech slyšet, jak jí trenérka říká: "Proč jsi to vypustila? Proč jsi přestala bojovat?". Bach se nad tím pozastavil a tvrdil, že trenérčino chladné chování nechá prošetřit.

Samotná Valijevová se po olympiádě postavila za své trenéry a nadále se připravuje v této skupině, i když může kvůli sankcím za ruskou okupaci Ukrajiny závodit jen na domácí scéně. Tutberidzeová své chování z Pekingu hájí. "Nemůžete obejmout někoho, kdo o to nestojí, a problém nebyl, že selhala. Na druhou stranu nemáte žádné právo to vzdávat. Jenom jsem se jí zeptala, proč přestala soutěžit po druhém prvku. Prostě odmítla bojovat do konce," řekla Tutberidzeová, pod jejímž vedením se připravovala i olympijská šampionka Anna Ščerbakovová.

S Valijevovou, která byla před olympiádou jasnou favoritkou na zlato v soutěži žen, tehdy prý dlouho seděly v šatně a situaci probíraly. "To nařčení od Thomase Bacha je nefér, očekávám od něj omluvu," prohlásila Tutberidzeová.

Tým kolem mladičké ruské krasobruslařky se dostal do centra pozornosti poté, co na olympijských hrách vyšel najevo pozitivní test Valijevové z prosincového ruského šampionátu. Kvůli tomu dosud nebyly uděleny medaile v soutěži týmů, kde Valijevová pomohla ruskému výběru ke zlatu. Valijeová pak mohla podmínečně startovat v individuálním závodě. Jen díky jejímu čtvrtému místu dostaly medailistky své cenné kovy, jinak by na ceremoniál také musely čekat.

Tutberidzeová svou svěřenkyni hájí. "Opravdu nevím, co se stalo. Moji bruslaři byli vždycky čistí. S celým týmem se snažíme to pochopit, dívali jsme se na kamerové záznamy z ruského mistrovství, kde byla ta kontrola. A zajímá nás, proč byla tak dlouhá doba mezi kontrolou a oznámením výsledku," řekla.

Ruská disciplinární komise rozhodla že se Valijevová ničeho špatného nedopustila a nijak ji nepotrestala. Proti tomu se Světová antidopingová agentura WADA, mezinárodní federace ISU i ruská agentura odvolaly ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. WADA pro zanedlouho sedmnáctiletou krasobruslařku požaduje čtyřletý distanc. Tutberidzeová má jasno, co by to pro Valijevovou znamenalo. "Byl by to konec její kariéry," prohlásila.

Reklama

Související témata: