Hlavní obsah

Ledecké hrozí pokuta a diskvalifikace? Absolutní katastrofa pro lyžování, varuje Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za měsíc se v rakouském Söldenu tradičně rozběhne Světový pohár ve sjezdovém lyžování. A zejména v obvykle silných alpských zemích se už pár týdnů hojně propírá kontroverze kolem regulí mezinárodní lyžařské federace FIS, která se může týkat i české hvězdy Ester Ledecké.

Foto: Kästle

Ester Ledecká

Článek

Prezident FIS Johan Eliasch chce zpřísnit vymáhání pravidel ohledně sponzorských log na helmách závodníků. Lyžaři i funkcionáři se obávají, že by tato snaha mohla mít pro svazy a samotné závodníky dost nepříjemné následky.

„Lyžování hrozí absolutní katastrofa,“ varoval například pro švýcarský list Blick bývalý šéf rakouského lyžařského svazu Peter Schröcksnadel.

Podle pravidel FIS smí sponzorské logo na helmě zabírat 50 čtvertečních centimetrů, prezidentu Eliaschovi ale vadí, že u špičkových závodníků je často i celý zbytek helmy v barvách sponzora. Míří především na typický modro-stříbrný design firmy Red Bull, který na helmě nosí třeba i Ester Ledecká.

Pokud lyžaři nastoupí s podobným designem na helmách i v nové sezoně, mají jim hrozit tvrdé tresty včetně vysokých pokut či dokonce diskvalifikací.

„Pokud Eliasch zakáže Red Bullu, aby jeho závodníci měli helmy ve firemních barvách, bude tak muset učinit i u jiných sponzorů. A to může vést k tomu, že se sponzoři z tohoto sportu úplně stáhnou,“ nastínil možný scénář Schröcksnadel.

Nad kroky FIS se podivuje i šéf švýcarského lyžování Diego Züger. „V pravidlech přece nikde není, že helma nemůže být v barvách sponzora,“ ohrazoval se.

Nedávno se tématem zaobíral i server skiracing.com, který si neodpustil rýpanec do prezidenta FIS.

„Je snad Red Bull příliš silným hráčem v systému pro prezidenta FIS, který raději propagoval ´svoji´ asociaci? Byl by sponzorský design na helmě problém, kdyby z toho měla FIS také peníze? Třeba kdyby si Red Bull koupil povolení ke svému designu za významnou částku do pokladny FIS?“ ptá se server.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.