Hlavní obsah

Areály pro mistrovství světa v Liberci

Sportovní část světového šampionátu v klasickém lyžování se odehraje ve dvou areálech – skokanské závody na můstcích na severním svahu Ještědu, běžecká klání se uskuteční ve Vesci na jižním okraji Liberce. Slavnostní vyhlašení a medailové ceremoniály budou probíhat v historickém centru Liberce na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Článek
Skokanský areál Ještěd

Areál vyrostl na severním svahu Ještědu podle návrhu Miloslava Bělonožníka v 70. letech. Před světovým šampionátem areál prošel kompletní rekonstrukcí, při níž byly jednak modernizovány můstky a současně dostavěna potřebná infrastruktura. Profily obou můstků – velkého (HS 134) a středního (HS100) se nikterak zásadně neměnily. Na obou můstcích je nově položená hmota umožňující celoroční provoz, nechybí ani chlazení nájezdové stopy.

Zasněžené skokanské můstky na Ještědu.foto: Právo/Michaela Říhová

U dojezdu vyrostla v rámci přestavby areálu pevná tribuna s kapacitou zhruba 10000 diváků, při MS bude kapacita areálu navýšena mobilními tribunami. Vzhledem k tomu, že se většina skokanských disciplín odehraje večer, nechybí kvalitní umělé osvětlení.

Schéma skokanského areálu na Ještědu. Kliknutím obrázek zvětšíte.

Běžecký areál ve Vesci

Stavba sportovního areálu Vesec na jižním okraji Liberce byla dokončena v roce 2008. Organizátoři situovali moderní okruhy do dané lokality především s ohledem na vynikající dopravní dostupnost, areál leží v těsné blízkosti rychlostní silnice R10, která spojuje Liberec s Prahou. Nevýhodou areálu je, že leží v nadmořské výšce 410-460 metrů, a je tak prakticky zcela odkázán na pomoc sněhových děl. Srdcem areálu je stadión, kde je start i cíl všech závodů, okruhy jsou rozvedeny dvěma směry a lze je ideálně kombinovat. Maximální délka okruhu bude 3,75 km.

Běžecký areál ve Vesci.foto: Sport.cz/Ota Mrákota

Schéma areálu ve Vesci a kategorizace diváckých zón (1. kategorie – tribuna k sezení – podél startovní rovinky, 2. kategorie – tribuna ke stání – podél cílové rovinky, 3. kategorie - tribuna k stání – podél startovní rovinky, 4. kategorie – stání podél tratí). Kliknutím obrázek zvětšíte.

Reklama

Související témata: