Hlavní obsah

Běžci na lyžích a sdruženáři přišli kvůli koronaviru o SP v Planici

Kvůli koronavirové situaci ve Slovinsku byl zrušen Světový pohár v běhu na lyžích a severské kombinaci 21. až 23. ledna v Planici. Běžce tak do olympijských her v Pekingu podle aktuálního kalendáře nečekají žádné závody.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sdruženáři přišli kvůli koronaviru o SP v Planici (ilustrační foto)

Článek

Závody v Planici měly být testem před mistrovstvím světa v klasickém lyžování, které se v tomto středisku v Julských Alpách bude konat na přelomu února a března roku 2023. Zároveň mělo jít pro běžce o jediné závody mezi nedávno skončenou Tour de Ski a ZOH v Pekingu. Už minulý týden totiž odřekli kvůli koronaviru pořádání SP organizátoři ve francouzském Les Rousses, kde se mělo závodit tento víkend.

"Ve dvou dnech se mělo konat osm závodů ve dvou disciplínách. Kvůli aktuálnímu vývoji pandemie ve Slovinsku nemohla být zaručena bezpečnost všech účastníků takové rozsáhlé akce. Proto se na důrazné doporučení zdravotnických úřadů rozhodla Slovinská lyžařská federace společně s místními organizátory závody zrušit," uvedla Mezinárodní lyžařská federace (FIS) na svém webu.

Zrušení závodů může postihnout běžce, kteří ještě doufali, že na poslední chvíli splní kvalifikační podmínky pro start pod pěti kruhy. FIS naznačila, že se místo Planice, kde se měl jet klasický sprint a skiatlon, pokusí najít náhradu.

Sdruženáři mají v lednu ještě v plánu závody tento víkend v Klingenthalu a pak 28. až 30. ledna v Seefeldu. Olympijské hry v Pekingu začnou 4. února.

Reklama