Hlavní obsah

Česká zima? Tři královny, glóbus, medaile i brzká loučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední vrcholné závody na sněhu a ledu sezony 2021/2022 jsou minulostí, jaká byla? Třem dámám vděčí český sport za většinu svých úspěchů v individuálních sportech. Zazářit ve Světovém poháru i na olympijských hrách dokázaly lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonistka Markéta Davidová. Čtvrtá do party Eva Samková se na snowboardu nešťastně zranila v listopadu, čímž pro olympijskou vítězku ze Soči po jednom vítězném závodě sezona skončila.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká je s uplynulou sezonou navýsost spokojená.

Článek

Ledecká v Pekingu obhájila snowboardové zlato, ve Světovém poháru dokázala vyhrát na lyžích i na prkně. Sáblíková bronzem doplnila svoji sbírku už sedmi olympijských medailí.

Davidová v Číně byla také dvakrát blízko stupňům vítězů, ve vytrvalostním závodě přišla o zlato poslední ranou. Náplastí pro ni byl malý křišťálový glóbus za nejdelší z biatlonových disciplín, který si vysloužila zejména triumfem při úvodním Světovém poháru v Östersundu.

Za tímto kvartetem zela díra, nikdo další se na stupně vítězů během sezony neprodral. Nadějí můžou být ale juniorské výsledky zejména mezi biatlonisty, ze světového šampionátu v americkém Soldier Hollow přivezla dvě zlata a bronz Tereza Voborníková a další nejcennější kov Jonáš Mareček.

Olympijská sezona ale bývá i časem loučení. Svou kariéru v slzách uzavírala biatlonová štafetová medailistka z mistrovství světa i olympiády Eva Puskarčíková, stejně tak končil bývalý vicemistr Evropy Tomáš Krupčík.

Startem na své čtvrté olympiádě uzavřel bohatou krasobruslařskou kariéru někdejší medailista z ME Michal Březina, nečekaně brzy skončil juniorský exmistr světa ve skocích na lyžích Viktor Polášek a o víkendu odjela svůj poslední závod také sjezdařka Kateřina Pauláthová.

Jaká byla zima českých osobností zimních sportů?

Ester Ledecká (27 let)
sjezdové lyžování/snowboard
Jak si vedla v SP: Ve sjezdu vybojovala v celkovém pořadí třetí místo, když během sezony byla první, druhá i třetí. Dva starty na snowboardu proměnila v první a druhé místo.
Nejlepší závod: Paralelní obří slalom na snowboardu v olympijském Jen-čchingu. Zcela dominantní cesta za obhajobou zlata, kdy svou suverenitou nutila soupeřky k chybám.
Kolik vydělala: Na lyžích získala od mezinárodní federace celkem 90 350 švýcarských franků, na snowboardu 17 125 CHF. Dohromady v přepočtu téměř 2,6 milionu korun za Světový pohár, k tomu 2,4 milionu jako odměna za olympijské zlato.
Jak zimu hodnotila: „Mám obrovskou radost z celé sezony. Myslím, že byla zatím nejúspěšnější, jsme na dobré cestě a pořád se posouvám směrem kupředu.“
Další plány: Zimu si chtěla protáhnout ještě na menších závodech, pak už bude testovat materiál pro další sezonu.
Martina Sáblíková (34 let)
rychlobruslení
Jak si vedla v SP: Nelehká sezona, kdy se musela vyrovnávat s obviněními svého kouče Nováka z finančních nesrovnalostí i se zraněním, když si bruslí pořezala stehno. V celkovém hodnocení SP na dlouhých tratích skončila čtvrtá.
Nejlepší závod: Na 3000 m zůstala v Pekingu těsně pod stupni, ale na pětikilometrové distanci vybojovala bronz a získala medaili na čtvrtých zimních olympijských hrách v řadě.
Kolik vydělala: Rychlobruslení není zlatý důl, za čtvrté místo v SP zkasírovala 5000 dolarů, za pátou příčku na SP ve vícebojích 4000 USD, tedy v přepočtu zhruba 200 000 korun. Nejvíc si tak přilepšila díky odměně 1,2 milionu za bronz z Pekingu.
Jak zimu hodnotila: „Hlavně ze začátku byla náročná, ale utvrdila jsem se, že pořád můžu bojovat s nejlepšími.“
Další plány: Zvažovala i konec kariéry, ale rozhodla se pokračovat, nevyloučila ani další olympiádu.
Markéta Davidová (25 let)
biatlon
Jak si vedla: Poprvé v kariéře skončila v celkovém hodnocení SP v elitní desítce, navíc získala malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závody. V Pekingu byla čtvrtá i šestá.
Nejlepší závod: Hned při úvodní zastávce Světového poháru v Östersundu. K rychlému běhu na 15 km přidala čistou střelbu a radovala se z třetího vítězství mezi elitou v kariéře.
Kolik vydělala: Dohromady si za výsledky ve Světovém poháru vydělala 74 750 eur (asi 1,8 milionu korun), k tomu bonus za olympijské výsledky od biatlonového svazu.
Jak zimu hodnotila: "Byla nahoru dolů, přišlo pár hezkých výsledků, pár nehezkých. Myslím, že střelba šla trošku nahoru, běh spíš dolů nebo zůstal."
Další plány: Nejisté. Své pokračování v biatlonové kariéře ještě nepotvrdila, vzala si čas na rozmyšlenou. Zvažuje totiž nástup na brněnskou Veterinární univerzitu, kam byla přijata, ale nástup zatím odložila. Letos má poslední šanci.
Eva Samková (28 let)
snowboardkros
Jak si vedla: Smolně. Sezona pro ni skončila už před Vánoci, když si v týmovém závodě v Montafonu zlomila oba kotníky a přišla tak i o šanci bojovat o třetí olympijskou medaili.
Nejlepší závod: Snadný výběr. Triumfovala v prvním závodě Světového poháru v čínském středisku Secret Garden, jenž byl i testem olympijských tratí. Vládla od kvalifikace po finálovou jízdu.
Kolik vydělala: Za výhru v Číně a páté místo v individuálním závodě v Montafonu inkasovala 12 500 CHF, asi 300 000 korun.
Jak zimu hodnotila: „Na začátku sezony jsem se cítila dobře, pak mi závodění chybělo. Ale už jsem zažila dost zranění a vždycky jsem se dokázala vrátit. Udělám pro to maximum i teď.“
Další plány: V březnu už se opět postavila na snowboard a pozvolna zvykala sešroubované kotníky na jízdy, v dubnu už by mohla vyrazit i do Alp.
Martina Dubovská (30 let)
slalom
Jak si vedla: Na začátku sezony výborně, na přelomu roku přišlo pár výpadků a propad celkovým pořadím. Mezi slalomářkami skončila celkově sedmnáctá, vloni byla o sedm příček výš. Na olympiádě brala ve svém jediném startu třinácté místo.
Nejlepší závod: V listopadu si za severním polárním kruhem ve svém oblíbeném Levi zajela šestým místem životní výsledek, když o dvě příčky vylepšila své sezonu staré osmé místo z Jasné.
Kolik vydělala: Za svá slalomová vystoupení inkasovala 12 500 CHF, v přepočtu přes 275 000 korun.
Jak zimu hodnotila: „Konec sezony nebyl takový, jaký jsem doufala. Musím se oklepat, poučit a některé věci zlepšit. Ale hlavní je, že jsem ji zakončila zdravá.“
Další plány: Včera vyhrála mistrovství republiky, teď chce zapracovat na tom, aby dokázala více riskovat a zařadila se mezi elitu stabilně v průběhu celé sezony.
Michal Novák (25 let)
běh na lyžích
Jak si vedl: Skvěle na začátku sezony, dobře v jejím závěru, ale při vrcholu v olympijském Pekingu se pral s únavou a po pěkném 18. místě ve skiatlonu už přicházelo v náročných podmínkách vyčerpání a zklamání.
Nejlepší závod: Je třeba vybrat dva. Týden dělil jeho dvě životní pátá místa na patnáctce volně ve finské Ruce a norském Lillehammeru, kde zazářil i v plné konkurenci světové běžkařské elity.
Kolik vydělal: Na účet mu díky výsledkům ve Světovém poháru přistálo (nezdaněných) 9100 CHF, tedy 218 000 korun.
Jak zimu hodnotil: „Škoda že jsem ji kvůli covidu musel ukončit dřív. Začátek byl nad očekávání, skvěle mi jezdily lyže. Je pravda, že forma přišla dřív, nad tím se musíme do budoucna ještě zamyslet.“
Další plány: Po covidu se pozvolna vrací ke sportování, pro další sezonu si předsevzal větší stabilitu výsledků během celé zimy.

Reklama

Související témata: