Hlavní obsah

Doležal končí u polských skokanů, Bauer zvažuje prodloužení u běžců

Aktualizováno

Polské skokany na lyžích už nebude trénovat Michal Doležal. Čtyřiačtyřicetiletý český kouč se rozhodl neprodloužit smlouvu, která mu končí v dubnu. Řekl to po pátečním závodu Světového poháru v Planici Eurosportu. Český trenér polských běžců na lyžích Lukáš Bauer, jemuž vyprší smlouva na konci března, naopak podle informací Sport.cz po jednání se svazovým vedením zvažuje její prodloužení.

Foto: Profimedia.cz

Michal Doležal vedl polské skokany jako hlavní kouč tři roky.

Článek

Doležal vedl Poláky tři roky, předtím u týmu působil jako asistent kouče Stefana Horngachera. V minulosti trénoval i české skokany. Portál onet.pl napsal, že polští reprezentanti nemůžou končící olympijskou sezonu považovat za zdařilou a slabší forma závodníků zpochybňovala Doležalovu budoucnost. Kouč dnes sám oznámil, že pokračovat nebude. Pod jeho vedením Poláky čekají poslední dva závody. V sobotu se v Planici koná závod družstev, v neděli poslední individuální.

"Smlouva se mnou nebude prodloužená. Dá se říct, že to vyšlo z obou stran," řekl trenér a postěžoval si, že se mu nelíbilo, co se v posledních týdnech kolem něho dělo v polských médiích. Ta spekulovala o konci jeho působení v reprezentaci, její vedení ho ale o ničem neinformovalo.

"Mluvil jsem s týmem, se závodníky. Bylo to velmi emotivní, protože jsem tu prožil dobré tři roky. Měli jsme úspěchy. Musím jen poděkovat závodníkům i týmu za důvěru, měl jsem nejlepší skokanský tým na světě," řekl Doležal. Kdo by mohl být jeho nástupcem, není podle polských médií zatím jasné.

Mezi největší Doležalovy úspěchy s polskou reprezentací patří titul mistra světa Piotra Žyly loni v Oberstdorfu, letošní olympijský bronz Dawida Kubackého na středním můstku na hrách v Pekingu či dvě třetí místa v závodech družstev na MS. Kubacki i další jeho svěřenec Kamil Stoch také vyhráli Turné čtyř můstků.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Bauer převzal polské běžce na lyžích v roce 2019.

S koncem olympijského cyklu řeší po třech letech svou budoucnost i Bauer u polských běžců. A proti vlastním původním předpokladům - ještě na hrách v Pekingu o pokračování pochyboval - se rýsuje šance na prodloužení spolupráce.

„Smlouvu mám do konce března a už jsem absolvoval sezení se svazem. Zjednodušeně řečeno mají velký zájem na pokračování spolupráce a na stole leží zajímavá nabídka. Ještě musíme doladit některé detaily, a významný hlas v rozhodování bude mít také rodina. Jasno bych chtěl mít do dvou týdnů," řekl Sport.cz 45letý majitel tří olympijských medailí a dvou cenných kovů z MS.

Reklama

Související témata: