Hlavní obsah

Český talent připravilo zranění o olympiádu. I s trenérkou Hejnové se dere zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety stříbrná na mládežnické olympiádě, o rok později druhá i na juniorském mistrovství světa. Talentovaná skikrosařka Diana Cholenská měla skvěle našlápnuto ve sportu, který v Česku proslavil Tomáš Kraus. Jenže pak poznala i odvrácenou stranu občas drsné lyžařské disciplíny.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Skikrosařka Diana Cholenská.

Článek

Vloni v lednu si v kanadské Nakisce přetrhla křížový vaz, s těžkým srdcem musela odříct start na olympiádě v Pekingu, který si vybojovala. Minulou zimu se pozvolna začala vracet.

„Byla to dost psychicky náročná sezona. Začínala jsem jezdit po zranění, neměli jsme trenéry,“ vypráví. Polští kouči české reprezentace totiž už v závěru sezony na závody ani nejezdili.

„Úplně to s nimi nevyšlo, což je škoda, ale asi by to dál nefungovalo, když k tomu měli takový přístup,“ tuší čerstvě 20letá Cholenská. Reprezentace se tak ujal jako hlavní kouč Zdeněk Chrástecký, jenž přešel ze sjezdového lyžování, zejména přes léto Cholenská využívá trenérského know-how Dany Jandové.

Atletická trenérka, která v začátku i závěru kariéry vedla také dvojnásobnou mistryni světa na čtvrtce překážek Zuzanu Hejnovou, se v Jablonci nad Nisou stará skikrosařce o kondici. „Před prázdniny trénujeme dohromady s atlety, ale jak mají sezonu jindy, hodně věcí absolvujeme i samy,“ popisuje.

K tomu doprovodné sporty včetně populárního překážkového závodu Gladiator Race. „Letos jsem ho absolvovala podruhé, v Harrachově jsme vybíhali i sjezdovku, chtěla bych každý rok aspoň jeden absolvovat,“ plánuje.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Diana Cholenská chce v zimě zaútočit na juniorské světové zlato.

Do sezony vyrazí jako jednička ženské reprezentace poté, co kariéru ukončila dlouholetá opora Nikol Kučerová. „Určitě mi chybí. Ty tratě jezdila dlouho, mohla mi předat zkušenosti. Ale hlavně jsem měla parťáka, s nímž jsem byla na stejné vlně. I když mezi námi byl rozdíl přes deset let, mohly jsme se bavit o všem,“ mrzí Cholenskou.

Operované koleno se výrazněji připomene jen při beachvolejbale. „Jak to není pevný povrch a dělají se rychlé protipohyby, radši si ho tejpuju, ale na lyžích už je stoprocentní,“ těší ji.

Otestovala ho při kempech ve švýcarském Saas-Fee, byť na kratičké trati. „Mohli jsme trénovat aspoň technické starty. Ale u holek se zeptáte, jestli někdo jede, pak je porazíte, tak už nejedou. U kluků je to jiné a já to mám také nastavené tak, že když mě někdo porazí, naopak chci jet znovu a vyhrát,“ popisuje svoji mentalitu.

Do sezony plánuje vstoupit Evropským pohárem na Pitztale, mezi dospělou elitu hodlá naskočit později. „Svěťák chci zase jet, až budu stoprocentně připravená a rozježděná, aby se nestalo další zranění,“ je raději opatrná. „Vrcholem bude juniorské mistrovství světa, tuhle zimu budu mít poslední šanci ho vyhrát,“ nepřímo vyhlásila nejvyšší cíl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.