Hlavní obsah

Český tým získal na olympiádě mládeže dvě zlata a dva bronzy

Česká výprava se na zimních olympijských hrách mládeže (EYOF) v Itálii dočkala prvních dvou zlatých medailí. Vybojovali je sdruženář Lukáš Doležal a snowboardisté Adéla Keclíková a Kryštof Minárik ve smíšeném závodě v paralelním obřím slalomu. Třetí místa obsadily biatlonistka Ilona Plecháčová a skialpinistka Eva Matějovičová, obě v disciplíně sprint.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Ilustrační foto.

Článek

Sedmnáctiletá Keclíková získala už druhou medaili, titul v mixu přidala ke stříbru z pondělního individuálního závodu. S o rok mladším Minárikem postupně vyřadili italskou dvojici, dvě německé a ve finále porazili o jedinou setinu Bulhary.

Šestnáctiletý Doležal vyhrál už skokanskou část a na šestikilometrové běžecké trati vedení udržel. V cíli měl 11,3 sekundy k dobru a zvítězil před trojicí Rakušanů.

Stejně stará Plecháčová s jednou chybou na střelnici zaostala o tři sekundy za stříbrnou Francouzkou Lolou Bugeaudovou, s velkým náskokem ovládla šestikilometrový závod Oleksandra Merkušynová z Ukrajiny. Sedmnáctiletá skialpinistka Matějovičová ovládla kvalifikaci a postoupila pak až do šestičlenného finále, ve kterém ji předčily vítězná Španělka Laia Sellesová a o čtyři sekundy norská soupeřka Malin Indergaardová.

EYOF se koná v regionu Furlánsko-Julské Benátsko. Na loňských hrách ve Finsku získali Češi tři zlaté a čtyři stříbrné medaile, což byl jejich nejlepší výsledek od premiéry soutěže v roce 1993. V Itálii mají aktuálně bilanci 2-1-3.

Reklama