Hlavní obsah

Do závodu Turné v Ga-Pa se kvalifikovali Kožíšek a Polášek

Aktualizováno

Do druhého závodu Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu postoupila dvojice českých skokanů na lyžích Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek. Roman Koudelka, jemuž se ozvala bolest ve zraněném kolenu, se v dnešní kvalifikaci mezi padesátku účastníků novoročního závodu nedostal a odcestoval do Česka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Čestmír Kožíšek v kvalifikaci uspěl

Článek

Nejvíce se z Čechů dařilo Kožíškovi, jenž po skoku 129 metrů obsadil 38. místo a v pátek ho v prvním kole čeká k.o. souboj s Norem Robertem Johanssonem. Polášek byl klasifikován na 45. pozici a pokusí se uspět proti polskému favoritovi Kamilu Stochovi, dvojnásobnému vítězi Turné a druhému muži z úvodního závodu v Oberstdorfu.

"Na závod se těším. Zaskáču si na Nový rok, takže si můžu říct, jak na Nový rok, tak po celý rok. Spokojený budu, když postoupím dál a skočím si skok navíc," uvedl Kožíšek, jenž byl v Oberstdorfu jako nejlepší z českého tria na 51. místě.

Dlouholetá česká jednička Koudelka, který není ještě zdravotně v pořádku pro prodělaném zranění kolena z letní přípravy, zůstal v kvalifikaci šestý pod čarou. "Koleno není ještě úplně ideální. Bohužel jsem musel udělat jen jeden tréninkový skok a do druhého jsem nešel, protože při dopadu prvního skoku se mi koleno zase ozvalo a začalo bolet. Zariskoval jsem a šel jsem rovnou do kvalifikace, která byla bohužel neúspěšná. Ale jsem hlavně vděčný, že mohu skákat a že jsem tady mohl být," uvedl Koudelka na svazovém webu.

Letošní Turné pro něj v Ga-Pa skončilo a čeká ho klidový režim, aby doléčil koleno. "Potřebuji dát dohromady koleno, aby mě nic nebolelo a abych mohl jít do tréninku naplno. Pak někde poskákat. Velký cíl je mistrovství světa, do kterého je ještě dost času, a pevně věřím, že to bude všechno dobré," dodal jednatřicetiletý skokan, jenž byl před dvěma lety na Turné celkově pátý.

Šek na 5000 eur za kvalifikační vítězství získal Slovinec Anže Lanišek, jenž díky skoku 139 metrů porazil o půl bodu vedoucího muže Světového poháru Halvora Egnera Graneruda. Nor předvedl nejdelší pokus dne 143 metrů, ale nedoskočil do telemarku.

Nor přišel o možnost obhajoby

Do kvalifikace nenastoupil třetí muž ze závodu v Oberstdorfu Marius Lindvik, jenž musel kvůli bolestem zubů odjet k zubaři do Innsbrucku. Dvaadvacetiletý Nor tak přišel o možnost obhajoby svého vítězství v Ga-Pa z minulého ročníku a také druhého místa v Turné, neboť s vynechaným závodem bude bez šance na slušný výsledek v celkovém pořadí.

Tradičním vyřazovacím systémem by se mělo v pátek skákat v tomto ročníku Turné poprvé. Po dodatečném zařazení do závodu polských reprezentantů, kteří kvůli původně pozitivnímu testu Klemense Muraňky na koronavirus neabsolvovali kvalifikaci, se závodu zúčastnili všichni skokani na Turné a do 2. kola postupovala třicítka jako v SP jen čistě podle bodového zisku.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
1. Lanišek (Slovin.) 138,6 b. (139 m)
2. Granerud (Nor.) 138,1 (143)
3. Eisenbichler (Něm.) 137,9 (135,5)
4. Kraft (Rak.) 136,1 (137)
5. Geiger (Něm.) 134,3 (132)
6. Stoch (Pol.) 134,1 (132,5)
...38. Kožíšek 115,3 (129)
45. Polášek 110,1 (123,5)
56. Koudelka (všichni ČR) 95,8 (111)
Dvojice pro 1. kolo závodu:
Kožíšek - Johansson (Nor.)
Polášek - Stoch

Reklama