Hlavní obsah

Dokázal, co žádný Čech před ním! Palán uháněl na lyžích přes 248 kilometrů za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V autě jste takovou rychlost zřejmě nikdy nezažili. Radim Palán ji okusil na lyžích. Na mistrovství světa v rychlostním lyžování mu naměřili 248,220 km/h. Tak rychle žádný Čech před ním nejel. A přepisovaly se i světové historické tabulky.

Foto: archiv Radima Palána

Radim Palán a jeho helma pro nejrychlejší trať na světě.

Článek

„Historicky nejrychlejší den světového lyžování," napsal Palán na sociální sítě.

Francouzské Vars patří k nejvyhledávanějším střediskům mezi rychlostními lyžaři, tamní strmý sraz je k překonávání rekordů příhodný. Samozřejmě pokud podmínky dovolí.

Ve sportu, který se jako ukázkový objevil i na zimních olympijských hrách v Albertville v roce 1992, překonával v minulosti české rekordy Radek "Raketa" Čermák, teď má nástupce. Na instagramovém videu je Palánova jízda, s níž postoupil ve Vars do finále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Radim Palán (@radimpalan)

Palán se v minulosti věnoval skikrosu, od roku 2019 se pustil do rychlostního lyžování, vloni byl ve švédském Idre Fjäll třetí ve Světovém poháru. Ve Vars mu rekordní rychlost ve finále pro deset nejrychlejších vynesla osmé místo.

Hned čtyři lyžaři překonali magickou hranici 250 km/h. Nejrychlejší byl díky světovému rekordu 255,500 Francouz Simon Billy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Radim Palán (@radimpalan)

Reklama