Hlavní obsah

Extrémní podmínky. Málem jsem umřel. Lyžařské hvězdy čekalo v Německu zděšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco o víkendu museli organizátoři odložit závody Scandinavian Cupu ve finském Rovaniemi kvůli třeskutému mrazu dosahující hodnot -27 stupňů Celsia, severské hvězdy běžeckého lyžování účastnící se prestižního seriálu Tour de Ski zažily po příjezdu do německého Oberstdorfu zcela opačný šok.

Foto: ČTK / DPA / Karl-Josef Hildenbrand, ČTK

V Oberstdorfu panuje během závodů Tour de Ski počasí jako na Mallorce.

Článek

Ve střední Evropě momentálně panují podmínky, které ani vzdáleně nepřipomínají zimu a jinak tomu není ani v německém středisku, kde se jen díky neúnavné dřině organizátorů mohou závody jet.

Podle norského listu Netteavisen sahala rtuť teploměru v době pondělního tréninku v Oberstdorfu k +16 stupňům a deník upozornil, že stejná teplota momentálně panuje v dovolenkových letoviscích ve středomořské Mallorce.

„Musím být vděčný za zážitek, který jsem zde měl, ale myslím, že je na čase vybírat pro závody jiná místa, kde je větší jistota sněhu," řekl deníku norský reprezentant Emil Iversen, jenž v Oberstdorfu slavil před dvěma roky světový titul na královské padesátce, který mu po diskvalifikaci krajana Johannes Hösflota Klaeba za souboj s Rusem Bolšunovem tak trochu spadl do klína.

Foto: Mayk Wendt, ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo po vítězství ve druhé etapě Tour de Ski.

„Když jsem tady vyjel na trať, byl jsem totálně v šoku. Oblékl jsem si tréninkovou bundu a dres a myslel jsem, že umřu. Byl jsem totálně přehřátý," stěžoval si v rozhovoru pro televizi NRK Klaebo.

„Je to šokující, ale už jsme tady viděli závody před pár lety, kdy se nedal dohromady ani okruh na 3,3 kilometry," připomněl.

„Je to strašné pro běžkaře, když kolem sebe vidí v lednu zelené trávníky, ale tak to prostě je," posteskl si další Nor Paal Goldberg, jenž má rovněž z Oberstdorfu zlatou medaili z MS.

„Ještě nikdy jsem neviděl tak holé a zelené pláně na lyžování. Už při MS tu panovalo hrozné horko, ale byl tu alespoň sníh. Tak jak je to teď, to jsme ještě nikdy neviděli," dodal šéf norského běžeckého lyžování Espen Bjervig.

Reklama