Hlavní obsah

Hraje si na Jágra a skákání si užívá jako štamgasti piva. I to se skrývá za proměnou lídra Světového poháru Koudelky

Praha

Dívat se na skoky v televizi ho nebaví. A hrát si na PlayStationu na skokana a závodit, to už tuplem ne. „To bych musel skákat, což mě nebaví. A navíc mi to nepřijde realistické, protože vím, jak to chodí ve skutečnosti,“ odmítá vedoucí muž Světového poháru ve skocích na lyžích Roman Koudelka, že by svým sportem žil čtyřiadvacet hodin denně. Natož že by jím trávil i dny volna, jež mu teď rakouský trenér ve službách české reprezentace Richard Schallert dopřává.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skokan na lyžích Roman Koudelka kraluje pořadí Světového poháru.

Článek

To vás skutečně skoky na PlayStationu nelákají? Opravdu se bez nich dovedete ve volných dnech obejít?

A jak rád. Prostě mě to nechytlo. Jo fotbal nebo hokej, to je jiné kafe.

Takže PlayStation je vaší vášní, když teď nejedete na další pokračování Světového poháru do Ruska a trénink se střídá pravidelně se dnem volna?

Při tréninku makám, že jsem podobnou přípravu ještě nezažil. Většinou posilujeme... Na zádech 105 kilo a třeba patnáct, šestnáct dřepů. Nohy bolí, takže když mám druhý den volno, svalím se na gauč, odpočívám a mastím PlayStation. To abych vypnul a nemyslel na skoky.

Chcete tím říci, že i myšlenky na žlutý trikot lídra Světového poháru zaženete?

Je dobré, že mi úvod vyšel, ale k nějaké velké radosti ze žlutého trikotu zatím není důvod, protože sezóna teprve začíná. Na oslavy dojde až v Planici. Tedy, když všechno dobře dopadne. Jasně že k nějakému kolísání ve výkonnosti i výsledcích dojde, ale věřím, že sezóna bude úspěšná. Zatím ale za sebou máme teprve pět závodů.

Dva z nich - v Klingenthalu a teď v neděli v Lillehammeru - jste ovšem vyhrál. A hlavně jste v nich jako znovuzrozený a plný radosti z toho, že můžete skákat. To vám spolupráce s psycholožkou tolik pomáhá?

Otočila mi hlavu, myslím teď jinak, což je hrozně důležité. Jsem usměvavý, neuvažuji nad tím, co mám na můstku udělat, ale naopak si skákání užívám... Asi jako štamgasti, když jdou do hospody na pivo.

Proč jste si ho nejel užívat i do Ruska, kde Světový pohár pokračuje? Vždyť na tamních závodech můžete přijít o žluté triko.

Zvolili jsme s trenérem jiný model přípravy. Den tréninku, den odpočinku. Příští týden se totiž skáče v Engelbergu a pak už je program tak nabitý, že by na odpočinek nezbyl čas. A co vím, Japonec Kasai zvolil podobný režim. A Švýcar Ammann možná do Ruska také nepojede.

A co následný kolotoč? Co první vrchol sezóny na Turné čtyř můstků?

Všechno se odvíjí od zdraví. A od pořádného odpočínku také, to se ví. Proto se teď snažím hlídat, abych neprostydl a neonemocněl. Doufám, že to vydrží, protože na nemoci příliš netrpím.

Mimochodem, žluté trikoty pro lídra jste v letošní sezóně posbíral už tři. Máte je vystavené na očích?

Ale vůbec... Jeden jsem si nechal, dva další rozdal. Ten z Lillehammeru synovi našeho fyzioterapeuta, který také skáče, první z Klingenthalu dostal Plechy.

Budete své konkurenty při závodech v Rusku sledovat alespoň v televizi?

Podívám se až na výsledky, ale dívat se nebudu. Nebaví mě koukat se v televizi na skákání, protože bych na něj začal zase myslet. A odpočinek mám naordinovaný i proto, abych si od skoků a můstků odpočal.

Takže raději hokej a fotbal na PlayStationu? Na koho si s konzolí v rukách hrajete?

Ve fotbale na Slavii, hokej hraju za Jardu Jágra, který je mým velkým vzorem, a tudíž za New Jersey.

Jste na tom alespoň o trochu lépe než on na ledě?

Na lehčí úrovni jo, ovšem když dojde na těžší, pak ani náhodou. To jsem vytočený a ovladače lítají.

Reklama