Hlavní obsah

Jandu štvaly negativní reakce lidí

PRAHA

S velkou úlevou přijal skokan na lyžích Jakub Janda fakt, že se jeho manažeři dohodli s lyžařským svazem na odstupném za reklamní plochy. Vítěz Světového poháru může podepsat reprezentační smlouvu, o které se skoro půl roku dohadoval.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

"To je úžasné," byla reakce Jandy na to, že se František Jež s předsedou lyžařského svazu Lukášem Sobotkou domluvili. Předtím vedl jeho manažer pět měsíců neúspěšně jednání s vedením úseku skoku na lyžích. "Je dobře, že když se s jednou stranou nedalo vůbec dohodnout, tak do toho Sobotka vstoupil a jednání se urychlila," konstatoval Janda.

Osmadvacetiletého skokana trápilo, jak se veřejně diskutovalo o podmínkách jeho kontraktu. "Byl jsem druhou stranou hodně špiněn, dost lidí se na mě proto špatně dívalo, což mě hodně ubíjelo," řekl vítěz Turné čtyř můstků. Slýchával kolem sebe, co si prý vymýšlí za peníze. "Přesně takové byly reakce, nic milého," řekl skokan.

Spekulovalo se o tom, že pokud Janda nepodepíše smlouvu, mohl by skákat za jinou zemi. Mluvilo se například o Polsku, kde by určitě měli zájem. "To vytvořila média, já se k tomu nikdy nevyjádřil a dělal jsem si spíše srandu," řekl Janda. Druhým dechem ale dodal, že neví, jak by se v zachoval v situaci, kdy by došlo na "lámání chleba". "Možná že bych šel, ale ne. Spíš ne. To je těžké," uvažoval.

Musí se naučit žít pod tlakem

Janda trénoval začátkem týdne doma ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ve čtvrtek odjede do slovinské Kranje, kde je na pořadu šestý závod letní Grand Prix, v které je zatím celkově osmý. "Pořád to není ono," ohodnotil své nevyrovnané výkony. Poprvé zažívá tlak obhájce titulu, který bude v zimě dvojnásobný. "Jsem pod drobnohledem, každý pozoruje, co a jak udělám. Musím se to naučit vstřebat," řekl skokan.

Vedle ukončených tahanic kolem reprezentační smlouvy má Janda radost i z nového vozu, který dostane na cestu do Kranje na zkoušku. Hned se v něm ozvalo srdce automobilového závodníka. "Škoda, že nejedu přes Německo, kde je neomezená rychlost," litoval Janda, že naplno nevyzkouší kvality Mercedesu CLK. Opravdu závodit v autech by měl koncem září.

Reklama