Hlavní obsah

Jeden z největších dopingových skandálů půjde do TV jako seriál. Zostuzené ikony se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších dopingových skandálů v historii klasického lyžování se dočká zpracování ve formě televizního seriálu. Natáčení ve finském Lahti sotva začalo a už budí silné vášně. Jeden z hlavních přistižených hříšníků Jari Isometsä vyjádřil velkou nelibost nad tím, že se jeho trauma, které se na MS v roce 2001 stalo i celonárodní finskou ostudou, znovu oživí.

Foto: Profimedia.cz

Finští lyžaři Mika Myllylä (vlevo) a Jari Isometsä patřili k hlavním postavám dopingového skandálu.

Článek

„Když uděláte nějakou špatnou věc před celým národem a někdo to po dvaceti letech znovu vytáhne, není to samozřejmě příjemné. Je to přesně naopak," postěžoval si listu Ilta Sanomat.

„Je hodně smutné vidět, co si současná televize vybere za téma. Místo aby přinesla něco nového zajímavého, tak vytáhne to, co se stalo už dávno v minulosti," dodal.

Finsko mělo na přelomu tisíciletí skvělou generaci lyžařů, pro něž mělo být domácí MS vrcholem kariéry. Parta kolem světových es jako Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi či právě Isometsä sice sbírala před natěšenými finskými fanoušky úspěchy, ale velice záhy na Finy prasklo, že si k nim pomohli i nedovoleným přípravkem Plasma-expander HES.

Seveřané uvěřili zákulisním informacím, že se v Lahti nebude na tento přípravek testovat. A na svůj omyl tvrdě doplatili. Z národních hrdinů se stali vyvrhelové. Po potrestání do té doby nedotknutelných národních ikon se celé finské běžecké lyžování dostalo do útlumu, z něhož se až dosud úplně nevzpamatovalo.

Zatímco třeba Rusové po odhalení vlastního státem řízeného dopingového skandálu z olympiády v Soči nikdy žádnou vinu nepřiznali a své selhání vesměs označují za komplot Západu, Finové si poctivě prošli uličkou hanby, posypali si hlavy popelem a prosili národ i celou sportovní komunitu o odpuštění.

„Chtěl bych se omluvit všem za to, že jsme se pokusili dosáhnout úspěchů neférovou metodou, obzvlášť v domácím prostředí," prohlásil tehdy šéftrenér běžců Kari-Pekka Kyrö.

„Všichni svazoví představitelé se cítí nesmírně trapně a situace litují. Celý sportovní národ prosíme o odpuštění za obrovskou ostudu, do níž jsme se dostali," přitakával tehdejší svazový předseda Paavo Petäjä.

Samotní závodníci, kteří si vlastní vinou prošli peklem a očistcem, ale nemají už sebemenší chuť se k tématu vracet. Ostatně jeden z antihrdinů celého skandálu Mika Myllylä není mezi živými. V roce 2011 ve věku pouhých 41 let za záhadných okolností zemřel.

Šestidílný televizní seriál má podle jeho tvůrců vyprávět o „největším skandálu v historii finského sportu".

„Nechceme ale nikoho soudit. Chceme spíš vykreslit motivace, které vedou sportovce k takovým činům. Otevřít to téma. Každý ví, že Finové dopovali. Otázka, proč se rozhodli takhle riskovat své zdraví a pověst, zůstává pořád trochu nezodpovězena," vysvětloval herec Mikko Leppilampi, jenž ztvárňuje v seriálu postavu sportovního novináře Eera Järvinena.

Reklama

Související témata: