Hlavní obsah

Ještěd má slavného kmotra, lyžaře Alberta Tombu

Lyžařský areál na Ještědu má svého slavného kmotra. Stal se jím fenomén sjezdového lyžování Alberto Tomba. Liberecké středisko, kde se v roce 2009 uskuteční mistrovství světa v klasickém lyžování, slavný Ital krátce navštívil a poklepal tam na základní kámen chystané modernizace.

Článek

"Doufám, že je to zázračné poklepání," podotkl a do žulového kvádru ťuknul raději ještě několikrát. Dodal, že v budoucnu by se na Ještěd rád někdy vrátil, ale spíš než jako Alberto Tomba, který má řadu oficiálních povinností a nabitý program, jako obyčejný host nebo turista.

Tomba, který dnes již lyžuje maximálně jeden měsíc v roce, byl potěšen, že by se na Ještědu mohl jezdit i slalom. Na běžkách totiž nejezdí, stál na nich naposledy jako dítě. "Nemám k tomu fyzické dispozice, jsem na to moc robustní," konstatoval. Ve formě se udržuje běháním, v létě však raději plave v moři.

Budou tři lanovky

I liberecký primátor Jiří Kittner považuje Tombovu návštěvu města za dobré znamení pro areál. "Kdyby nám před časem někdo řekl, že sem přijede tak slavná lyžařská celebrita, ještě dlouho bychom se tomu asi smáli," řekl. Dodal, že areál právě získal poslední stavební povolení pro modernizaci, kterou má zajistit firma Snowhill - nový nájemce Ještědu, který chce do střediska v nejbližších letech investovat přes půl miliardy korun.

"Do zimy dokončíme výstavbu tří lanovek a čtyř vleků," řekl ředitel firmy Daniel Svrček. Na Černý vrch bude vozit lyžaře a turisty místo dvousedačkové čtyřsedačková lanovka. Jiná, zcela nová dvousedačková lanovka nahradila 30 let starý vlek na Pláně. Do Vánoc má vyrůst ještě třetí lanovka - bude čtyřsedačková a povede na Skalku, kde dosud jezdil také jen pomalý kotvový vlek.

Sportovní areál Ještěd má za sebou nejlepší zimní sezonu. Zavítalo tam 118.000 návštěvníků, což je dvakrát více než rok předtím. Dvojnásobně, na 30 milionů korun, stouply i tržby za jízdné.

Reklama

Související témata: