Hlavní obsah

Jizerskou padesátku vyhrál Ital Cattaneo, Řezáč doběhl devátý

BEDŘICHOV

Ital Marco Cattaneo poprvé v kariéře vyhrál Jizerskou padesátku. Český reprezentant Stanislav Řezáč skončil na devátém místě, na které se posunul po diskvalifikaci Slováka Marase. Závod na 50 kilometrů klasickou technikou byl posedmé zařazen do světové ligy dálkových běhů na lyžích Worldloppet a počtvrté byl součástí FIS Marathon Cupu.

Článek

V závodu žen zvítězila potřetí za sebou Italka Christina Paluselliová, jež loni stejně jako Řezáč vyhrála celkové hodnocení FIS Marathon Cupu. Na druhé pozici skončila její krajanka Lara Peyrotová, třetí byla Švédka Sofia Lindová. Stejné pořadí bylo i v loňském hodnocení SP.

Téměř čtyřicet běžců starších 70 let

Do hlavního závodu se přihlásilo 3333 běžců na lyžích z 33 zemí. I s doprovodným závodem na 25 kilometrů klasicky se v neděli vydalo v Jizerských horách do stopy v mrazivém ránu, kdy teplota dosahovala kolem deseti stupňů pod nulou, celkem 4118 lyžařů. Mezi muži se odvážilo na trať i devětatřicet běžců starších 70 let.

Do Bedřichova nakonec kvůli nemoci nepřijeli dva bývalí vítězové slavného Vasova běhu Švéd Oskar Svärd, jenž v Bedřichově triumfoval v letech 2003 a 2004, a jeho krajan Daniel Tynell.

Slovák Maras si zkrátil trať

Jednatřicetiletý Ital Cattaneo si pochvaloval vítězství nad kvalitními soupeři. "Samozřejmě mě to moc těší, byl to dobrý závod. Jörgen Auckland i Raul Olle jsou velmi silní soupeři, ale já jsem měl dneska dobře namazáno a v závěru mi to jelo rychleji," řekl. Zpočátku s Aucklandem a Ollem spolupracovali. "Na začátku mi to jelo dobře. Chtěl jsem vyhrát, ale Cattaneo byl v závěru lepší," uznal Auckland, bratr slavnějšího Anderse.

Závod od začátku táhli Italové, skupinka patnácti závodníků, v níž byl i Řezáč, se roztrhala v polovině trati. V čele dlouho figuroval Olle, vyhrál i prémii na 33. kilometru. "Ale závěr jsem pak nezvládl. Přitom se mi jelo skoro celou dobu dobře," uvedl Estonec. I Řezáč se cítil dobře, ale rezervy prý měl v mazání. "Nejelo to po rovině a z kopce," pravil závodník, jenž se na devátou pozici posunul díky diskvalifikaci Slováka Marase, jenž si zkrátil trať.

Rajdlová vyhrála na poloviční trati

Vítězka Paluselliová si pochvalovala sluníčko, jež v průběhu závodu vylepšilo mrazivé počasí. "Bylo to dobré, žádné problémy na trati jsem neměla, vyšlo skvělé počasí," zhodnotila. "Byl to velmi těžký běh, ale nakonec byl i zábavou," pravila. Nejlepší z českých běžkyň byla pátá Iveta Fořtová.

Závod na 25 kilometrů klasicky vyhrála olympionička Kamila Rajdlová. "Jelo se mi dobře, byl to dobrý trénink," uvedla. Jednou by se prý ráda vydala i na padesátku. "Ale letos to kvůli olympiádě nejde. Snad příští rok," dodala.

50 km klasicky, muži:
1. Cattaneo (It.) 2:12:09, 2. Auckland (Nor.) -3, 3. Olle (Est.) -8, 4. Grandelis -9, 5. Constantin (oba It.) -2:40, 6. Gjardelen (Nor.) -2:41, ...9. Řezáč -2:45, 11. Jakoubek -4:36, 15. Šlechta -6:42, 18. Vrabec (všichni ČR) -9:05.
50 km klasicky, ženy:
1. Paluselliová 2:33:33, 2. Peyrotová (obě It.) -22, 3. Lindová (Švéd.) -2:09, 4. Santerová (It.) -7:50, 5. Fořtová - 19:22, 6. Jetmarová (obě ČR) -23:00.
25 km klasicky, muži:
1. Brýdl 1:02:10, 2. Klekner -13, 3. Kysilka (všichni ČR) -1:09.
25 km klasicky, ženy:
1. Rajdlová 1:05:20, 2. Kocumová -4:59, 3. Bícová (všechny ČR) -9:39.

Reklama