Hlavní obsah

Koudelka by se nezlobil, kdyby mu stupně vítězů vyšly na MS

KLINGENTHAL

Povzbuzen zjištěním, že může atakovat stupně vítězů a třeba získat medaili na mistrovství světa v Oslu, opouštěl Roman Koudelka Klingenthal. Český skokan na lyžích útočil kousek za českými hranicemi na německém můstku na pódium, po prvním kole byl druhý, ale nakonec obsadil v závodu Světového poháru šesté místo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Roman Koudelka během závodu v Klingenthalu

Článek

"Chyběly asi dva body na čtvrtý místo a to by bylo určitě ještě větší pozitivum, ale šestý místo je krásný. Je to další velký povzbuzení. Jsem z výsledku i ze skoků nadšený a těším se na lety," řekl Koudelka v rozhovoru ČTK pod můstkem, kde přijal gratulaci i od osobního kouče Luboše Plecháče, který nechyběl v hledišti.

Především před šampionátem v Oslu, který pro skokany začne 25. února, je Koudelkova forma povzbuzující. Začátkem ledna skončil třetí na letech v Harrachově a nyní byl šestý stejně jako v japonském Sapporu. "Je super, že se nám před mistrovstvím takhle otvírají dveře," řekl trenér David Jiroutek s tím, že by Koudelka mohl při troše štěstí v Oslu navázat na Jakuba Jandu a jeho cenné kovy z MS v Oberstdorfu 2005.

Zůstávám nohama na zemi, říká Koudelka

Jednadvacetiletý Koudelka v euforii souhlasil, že by bylo hezké, kdyby si stupně vítězů schoval místo Klingenthalu na mistrovství světa. "V Harrachově jsem si vyzkoušel, jaké to je stát na bedně, a kdybych se tam postavil na šampionátu, tak bych se vůbec nezlobil," usmíval se skokan z Lomnice nad Popelkou. Na druhou stranu ví, jak ošemetné skoky jsou. "Zůstávám nohama pevně na zemi," dodal.

Koudelka se veze na vlně úspěšných letů pod Čertovou horou, kde díky třetímu místu poprvé v kariéře vystoupil na stupně vítězů. "Když se mi nepovede tréninkový skok, tak si vzpomenu na Harrachov a jsem pozitivně naladěný. Pořád to ve mně je a doufám, že to vydrží do mistrovství světa," přál si skokan, kterému se daří srovnat s psychickou. "S tou jsem míval problémy, ale letos to zvládám," prohlásil.

Doufá, že se mu podaří formu udržet až do mistrovství světa. Před cestou do Norska ho ještě čekají o víkendu lety v Oberstdorfu a pak další v norském Vikersundu. "Musím pokračovat pořád stejně - stejné tréninky, všechno dělat podobně a věřit, že forma vydrží. Jisté ale je, že to je na dobré cestě. Třeba ve srovnání s loňskou sezonou jsem o deset kroků výš a jsem za to moc rád," řekl Koudelka.

Před závody v Klingenthalu se s Jandou bavili o sedmdesátinách, které v pátek oslaví olympijský vítěz Jiří Raška. "Byl bych rád, kdybych byl na bedně a mohl mu to dát jako dárek, ale chybělo štěstíčko," uvedl Koudelka. Mrzelo ho, že v hledišti bylo vidět jen pár českých vlajek, i když je můstek hned za hranicemi.

Reklama

Související témata: