Hlavní obsah

Královská disciplína? Všichni byli překvapeni, říká český sjezdař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královskou disciplínou odstartuje ve středisku Jen-čching olympijský program ve sjezdovém lyžování (v neděli od 4.00 SEČ). Na startu nebude nikdo z českých reprezentantů, protože Jan Zabystřan se bude připravovat na své silnější disciplíny. Trať si vyzkoušel ale aspoň v trénincích. Jaká je olympijská sjezdovka?

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Český sjezdař Jan Zabystřan při tréninku.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Zajímavá," pousmál se Zabystřan, jehož hlavní disciplínou by na hrách měla být kombinace, v ní byl však na posledním mistrovství světa až devátý.

„Já se tu trochu trápil se sněhem a materiálem, ale snad to vychytám," hlásil Zabystřan, jenž se v trénincích umisťoval na konci páté desítky. „Ale trať všechny překvapila. Na prohlídce to vypadalo, že skoky nebudou tak dlouhé a náročné, přitom se jezdí docela rychle. Bude to pro diváky zajímavé," očekává. Na sjezdovce se dosud nejely mezinárodní závody, všichni lyžaři ji tak poznávají až během her.

Závodníci se po ní prohánějí rychlostí blížící se 140 km/h. „Uprostřed je dost rychlá, dole víc technická, některé pasáže připomínají spíše super-G. Má zkrátka všechno, co by sjezd měl mít," hlásí Zabystřan.

Úvodní trénink vyhrál Švýcar Stefan Rogentin, druhý norský favorit Aleksander Aamodt Kilde. Třetí se v sobotu kvůli silnému větru neodjel.

Sjezdaři se musejí poprat s odlišným sněhem, než znají ze závodů v Evropě i Severní Americe. „Je úplně jiný. Suchý a přemrzlý," čeká Zabystřan, že velmi důležitá bude i práce servismanů. Sám má zkušenosti ze seriálu závodů Far East Cupu v Číně před třemi lety. „Ale tady je profil jiný. Trať je naledovaná a prokropená," porovnává.

Sjezdovka je pokrytá sněhem jen díky umělému zasněžování, kolem je zeleno. „Seshora je vidět obrovské jezero pod městem, odtamtud asi mají vodu. Ale je to neskutečné, z letadla sníh není vidět a najednou tu mají kopec s asi deseti sjezdovkami pro trénink a závody," podivuje se čtyřiadvacetiletý Zabystřan.

„Ale když v Evropě není sníh, působí to podobně. Opticky aspoň sjezdovka vypadá, že je užší, jedete v takovém kaňonu od síti k síti. Připadáte si, že jedete rychleji," popisuje.

Trenér Ester Ledecké Tomáš Bank, který obhlížel tratě pro svou svěřenkyni a Zabystřanovi při trénincích pomáhal, trať přirovnal k Lake Louise nebo Beaver Creeku, tedy zámořským sjezdovkám.

Reklama