Hlavní obsah

Krize, neférovost a idiocie! hřímá podporovatelka Putina nad dominancí Norů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V běžeckém lyžování mezi sebou o medaile nejčastěji bojovaly severské země v čele s Norskem a Rusko. Po vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině se tak konkurence v tomto sportovním odvětví dost zmenšila, což leží v žaludku zejména ruské závodnici a olympijské šampionce z Pekingu Veronice Stěpanovové. Tu naposledy popíchla dominance norských lyžařů během víkendových závodů v Lillehammeru.

Foto: Archiv Veroniky Stěpanovové

Ruská lyžařka Veronika Stěpanovová.

Článek

Po vyloučení Rusů ze světového poháru v běžeckém lyžování se norská dominance v tomto odvětví ještě znásobila. Minulý pátek se v individuálním závodě na 10 kilometrů volným stylem umístilo v první desítce hned devět Norů. Mezi ně se zvládl prodrat jen na čtvrtém místě Brit Andrew Musgrave, který navíc v Norsku s běžeckým lyžováním začínal.

V nedělním závodě s hromadným startem byla situace obdobná, osm z prvních deseti míst obsadili Norové, na pátém a osmém místě skončili Švédové. Jediným ne-Norem, který je schopen severským soupeřům konkurovat v boje o stupně vítězů je zatím Ital Federico Pellegrino, kterému se na ně povedlo zatím postavit dvakrát.

Vidět zejména na prvních třech místech závodů jen norské vlaječky přivádí ruské běžce do varu, zejména pak obdivovatelku Putina a olympijskou šampionku ze štafety na 4x5 km Veroniku Stěpanovovou.

„Důrazně doporučuji změnit formát SP, přesunout všechny jeho zbývající závody do Norska a nazvat je „Norway Challenge," přičemž výzvou by bylo, aby se všichni nenorští závodníci snažili skončit v první desítce," zuřila 21letá závodnice, podle které se „její" sport nachází v krizi.

„Bylo by to levnější a udržitelnější, protože zájem o běžecké lyžování v kterékoli jiné zemi s tím, co se teď děje, brzy zmizí," uvedla pro norský deník Dagbladet. Souboje mezi Ruskem a Norskem, zejména pak mezi Bolšunovem a Klaebem podle Stěpanovové u veřejnosti bodovaly a dostávaly se na první stránky novin.

„Naše neúčast je obrovská ztráta, věřím, že já i moji kolegové máme plné právo se účastnit mistrovství světa. Odepírat nám jej je nejen nespravedlivé, ale i nezákonné. Je to prostě idiocie," rozčilovala se Stěpanovová v návaznosti na zákaz účasti Rusů a Bělorusů na světovém šampionátu, který se uskuteční od 21. února do 3. března ve slovinské Planici.

Reklama