Hlavní obsah

Kvalifikaci letců v Planici vyhrál Lanišek, Češi opět nepostoupili

Čeští skokani Čestmír Kožíšek a František Lejsek neuspěli v kvalifikaci na páteční závod Světového poháru v letech na lyžích na mamutím můstku v Planici. V soutěži budou chybět stejně jako v úvodních dvou leteckých závodech minulý týden v Oberstdorfu.

Foto: Terje Bendiksby, ČTK/AP

Nor Marius Lindvik v akci - ilustrační foto

Článek

Ve Slovinsku ve čtvrtek program komplikovalo slunečné a teplé počasí. Kvůli špatnému stavu nájezdové stopy začala kvalifikace se čtyřhodinovým zpožděním v 15:00. Kožíšek v ní doletěl na 181 metrů a obsadil 58. místo daleko za postupem, Lejsek zapsal 155 metrů a byl 65.

Kvalifikaci ovládli domácí reprezentanti. Vyhrál Anže Lanišek s letem dlouhým 233 metrů, druhý Timi Zajc zapsal 2,5 metru víc. Třetí skončil Nor Johann Andre Forfang s pokusem 225,5 metru. Nejdelší pokus kvalifikace předvedl jeho krajan Halvor Egner Granerud, s 240,5 metru ale obsadil kvůli vyšším bodovým odpočtům za vítr a horším stylovým známkám 14. místo.

Z uchazečů o celkové vítězství ve Světovém poháru se kvalifikace vyvedla lépe Rjoju Kobajašimu. Japonský lídr pořadí byl jedenáctý s pokusem dlouhým 224 metrů, Němec Karl Geiger, který za ním před závěrečnými dvěma závody sezony zaostává o 66 bodů, byl sedmnáctý (219 m).

Reklama

Související témata: