Hlavní obsah

Konečně návrat? Ledecká čekala marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Očekávaná novinka se zatím stále nestává realitou, sjezd Světového poháru pod Matterhornem mezi švýcarským Zermattem a italskou Cervinií na trati Gran Becca se dnes nedočká premiéry. Poslední slovo ohledně startu mělo počasí, závodnice na trať nepustí silný vítr. Přitom dopolední zvěsti z dějiště nejprve zněly alespoň trochu nadějně. České eso Ester Ledecká, která měla mít číslo patnáct, tak návrat do závodů lyžařského seriálu poprvé od loňského zranění klíční kosti odkládá. Ale možná jen do zítřka.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Ester Ledeckaí během tréninkové jízdy.

Článek

Loni tu chyběl sníh. Letos byly jiné problémy. Mužům minulý víkend závody v této atraktivní lokalitě zrušili kvůli přívalům sněhu a větru. Před ženským přeshraničním sjezdem byla situace příznivější. Lyžařky zvládly podobně jako muži jednu tréninkovou jízdu, Ledecká v ní byla jednadvacátá. Předpověď na víkend byla otevřená s tím, že má být o něco lépe než minulou sobotu a neděli. Ale dnešek padl. A nejisté je to i zítra.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) dnes ráno nejprve posunula start z 11:45 na 12:30 a zhruba dvě hodiny před začátkem závod definitivně odvolala. „Ženský sjezd byl zrušen kvůli silnému větru a nepříznivé předpovědi na dnešek,“ uvedla FIS.

Ženy na rozdíl od mužů nemají v plánu přeshraniční sjezd se startem ve Švýcarsku a cílem v Itálii, zkrácená trať se nachází pouze na italském území.

Ledecká, osmadvacetiletá pražská rodačka a vítězka olympijského super-G z Pchjongčchangu 2018, vynechala celou minulou lyžařskou sezonu kvůli zlomenině klíční kosti a následným dvěma operacím. V závěru zimy nastoupila alespoň do dvou závodů v paralelním slalomu na snowboardu. Prkno by v této sezoně chtěla upozadit a plánuje se více věnovat lyžím.

„Vždycky jsem před prvním závodem nervóznější. Ten první závod je zvláštní. Nevím, jak jsem na tom oproti holkám, jak jsou na tom holky. Když se sezona zajede, tak už to moc neřeším. Jezdím z kopce a je to,“ řekla na předsezonní tiskové konferenci Ledecká.

Ester Ledecká ukázala bicáky. Po zranění je zpátky ve formě a těší se na závody. Rychle jsem si vzpomněla , jak se jezdí rychle!Video: Sport.cz

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ester Ledecká při tréninku na trati mezi Zermattem a Cervinií.

Do konce kalendářního roku by měla Ledecká ještě stihnout rychlostní závody ve Svatém Mořici a Val d'Isere. Poté se do Vánoc chystá na snowboardový Světový pohár do Davosu.

Během přípravy zveřejnila i taneční video. Vzala by Ester Ledecká účast ve Stardance? Video: Sport.cz

Světový pohár začal v říjnu v Söldenu, kde v tradičním obřím slalomu triumfovala Švýcarka Lara Gutová-Behramiová. V následujících slalomech ve finském Levi uspěly Slovenka Petra Vlhová a Američanka Mikaela Shiffrinová. V Zermattu je na programu první sjezd v sezoně.

Reklama