Hlavní obsah

Dlouhých 611 dnů čekání. Ledecké končí absťák, pojede přes hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok a osm měsíců, přesně 611 dnů. Tak dlouho nemohla Ester Ledecká vykonávat stěžejní část své profese závodit na lyžích. O víkendu jí nezvykle dlouhá pauza skončí, pokud tedy počasí svolí. V sobotu a v neděli (od 11.45, ČT sport) jsou na programu dva premiérové sjezdy ze švýcarského Zermattu do italské Cervinie.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Ester Ledecká

Článek

Ambiciózní projekt dvou spřízněných středisek netrpělivě vyhlíží svůj debut. Vloni plány zhatil nedostatek sněhu, letos mužské závody minulý týden překazil zase jeho přebytek.

I proto fanoušci i závodníci vyhlížejí plánované ženské sjezdy s opatrností. Ve středu se trénovat nemohlo, ve čtvrtek závodnice nezbytný jeden trénink zvládly. Na pátek se předpovídá opět vydatné sněžení, na sobotu zase razantní oteplení. Ale vyhlídky na uskutečnění aspoň jednoho sjezdu jsou podle meteorologů optimistické.

K velké radosti Ledecké. Však trojnásobná olympijská vítězka je pověstná svojí vášní pro závody všeho druhu. A na lyžích ji mohla naplnit naposledy 17. března loňského roku při finále Světového poháru v Courchevel.

Pak nešťastný pád na elektrickém skateboardu, dvě operace zlomené klíční kosti, vleklá rekonvalescence. Minulou zimu úspěšně stihla dva závody na snowboardu, její nové závodní lyže značky Kästle na ni musely ještě počkat. „Chybělo mi to, měla jsem absťák,“ neskrývala na předsezonní tiskové konferenci.

Velký návrat ji čeká na sjezdovce, kterou prakticky nezná. V minulých letech začínal sjezdařský kolotoč rychlostních disciplín v zámoří, nyní v Evropě navíc na trati, která unikátně končí v jiné zemi, než začíná.

„Předtím jsem tu jela jen jeden trénink před třemi lety. Ale novinka je to pro všechny,“ ví. Proto byly závodnice vděčné za každý trénink, který jim podmínky dovolí.

V tom prvním odjetém zajela Ledecká 21. čas. V polovině trati byla ještě třetí nejrychlejší, pak v rovinatější pasáži ztratila. Nezářily ani další dvě lyžařky na lyžích Kästle, Slovinka Ilka Štuhecová byla 35., úřadující mistryně světa Jasmine Fluryová ze Švýcarska až 43.

Z jednoho tréninku, který slouží zejména k poznávání trati, ale pochopitelně nejde dělat žádné závěry, sjezdařky včetně Ledecké už v závěru neusilovaly o co nejlepší čas.

Foto: Sport.cz

Ester Ledecká na předsezonní tiskové konferenci

Ten bude pro svěřenkyni trenérů Tomáše Banka a Franze Gampera důležitý až během víkendových sjezdů.

„Vždycky jsem před prvním závodem trochu nervóznější. Je zvláštní, nevím, jak jsem na tom oproti holkám a jak jsou na tom holky,“ je 28letá Ledecká plná očekávání.

Reklama