Hlavní obsah

Ledecká v superobřím slalomu plném pádů na nejlepší nestačila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká lyžařka Ester Ledecká skončila v sobotním superobřím slalom ve švýcarském Lenzerheide na 26. místě. Na zledovatělé trati se olympijské medailistce z Pekingu nepovedlo potvrdit dobrou formu z posledních závodů, když nabrala na nejlepší velkou ztrátu. Závod vyhrála poprvé v kariéře Francouzka Miradoliová, slavit může i Italka Brignoneová. Ta má poprvé malý křišťálový glóbus za super-G.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Sázka na jistotu. Česká lyžařka Ester Ledecká má za sebou superobří slalom v Lenzerheide. Na zledovatělé trati se olympijské medailistce z Pekingu nepovedlo potvrdit dobrou formu z posledních závodů, když nabrala na nejlepší velkou ztrátu.

Článek
Fotogalerie

Závod na zledovatělé trati odstartoval netradičně. První tři Rakušanky, které se spustily ze svahu, nedorazily do cíle a vedení začalo situaci řešit. Francouzka Tessa Worleyová s číslem 4 se vydala na trať až s časovou prodlevou, ale jako první zvládla absolvovat kompletní trasu.

V cíli Super-G, kde na lyžařky čekalo pětačtyřicet branek, sledoval zápolení i legendární tenista Roger Federer a nejspíš i on kroutil hlavou, když i závodnice s číslem pět předčasně vypadla. Nepříjemný úvod se jistě naboural i do mysli české reprezentantky Ester Ledecké s číslem 6. Česká závodnice se často nebojí riskovat, v Lenzerheide však zvolila spíše opatrnější jízdu, když se chtěla dostat bez karambolu až do cíle. To se jí povedlo, na stupně vítězů však musela zapomenout a v cíli dala najevo nespokojenost.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Česká lyžařka Ester Ledecká má za sebou superobří slalom v Lenzerheide. Na zledovatělé trati se olympijské medailistce z Pekingu nepovedlo potvrdit dobrou formu z posledních závodů, když nabrala na nejlepší velkou ztrátu.

Z prvních deseti startujících dorazilo do cíle jen pět lyžařek a Ledecká figurovala se ztrátou více než čtyř sekund na vítěznou Romane Miradoliovou z Francie. Nakonec česká reprezentantka obsadila 26. místo. "Nebylo to nic jednoduchého. Myslím, že se mi to trochu nepovedlo," řekla Ledecká v nahrávce pro média. "Bylo to poprvé, co jsem tuhle trať jela. Jela jsem tady osm let zpátky, ale trať měla jinou variantu, jelo se to víc zleva a bylo to jednodušší. Teď to prolili vodou, udělali z toho zimák a mě to úplně nesedlo. Musím pár věcí změnit, abych i v těchto podmínkám mohla konkurovat."

Nakonec se Ledecká propadla na 26. místo, což je její nejhorší umístění v superobřím slalomu v SP od prosince 2019, kdy ve Svatém Mořici skončila o místo za bodovanou třicítkou.

Mrzelo ji, že se před tenisovou ikonovou Federerem nepředvedla. "Škoda, že nepřijel do Crans Montany, ale sem. Měla jsem jet rychleji, když už na mě v cíli čekal," řekla. Za dvacetinásobným grandslamovým šampionem se vydala. "Zeptala jsem se, jestli mu můžu podat ruku a říct mu, že je pro mě velkou inspirací. Že mu za ni děkuji, protože ho moc obdivuju a vážím si ho jako sportovce a člověka. Pak jsem si šla po svých," popsala Ledecká

V celkovém pořadí disciplíny je třiadvacátá, i když jela jen čtyři z osmi závodů a kvalifikovala se do finále sezony. "Z toho mám radost," řekla Ledecká.

Američanka Mikaela Shiffrinová se po neúspěšné olympiádě v Pekingu vrátila do seriálu druhým místem a osamostatnila se v čele celkového pořadí. Třetí skončila domácí Lara Gutová-Behramiová.

Brignoneová měla jistý triumf v disciplíně už před svou jízdou. Jediná konkurentka, která ji ještě mohla ohrozit, krajanka Elena Curtoniová závod nedokončila. Sjezdařky čeká už jen jedno super-G ve finále SP ve Francii.

Jednatřicetiletá Italka získala v kariéře pátý glóbus. Dva má za kombinaci, jeden za obří slalom a ten nejcennější za celkové pořadí.

SP ve sjezdovém lyžování v Lenzerheide (Švýcarsko):
Ženy - superobří slalom:
1. Miradoliová (Fr.) 1:19,87
2. Shiffrinová (USA) -0,38
3. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,88
4. Bassinová (It.) -0,90
5. Mowinckelová (Nor.) -0,94
6. Worleyová (Fr.) -1,37
7. Weidleová (Něm.) -2,02
8. Gisinová (Švýc.) -2,04
9. Gaucheová (Fr.) a Brignoneová (It.) obě -2,20
...26. Ledecká (ČR) -4,26.
Průběžné pořadí super-G (po 8 z 9 závodů):
1. Brignoneová 506 b.
2. Curtoniová 374
3. Goggiaová (obě It.) 332
4. Shiffrinová 300
5. Gutová-Behramiová 286
6. Tipplerová (Rak.) 259
...23. Ledecká 86.
Průběžné pořadí SP (po 30 z 37 závodů):
1. Shiffrinová 1106
2. Vlhová (SR) 1039
3. Brignoneová a Goggiaová obě 851
5. Hectorová (Švéd.) 682
6. Suterová (Švýc.) 657
...17. Ledecká 389
54. Dubovská (ČR) 108

Reklama

Související témata: