Hlavní obsah

Lídr Světového poháru Odermatt porazil favorita a je mistrem světa ve sjezdu

Aktualizováno

Švýcarský lyžař Marco Odermatt ovládl sjezd na mistrovství světa a navázal na sobotní překvapivý triumf krajanky Jasmine Fluryové. Lídr Světového poháru v Courchevelu porazil o 48 setin favorizovaného Nora Aleksandra Aaamodta Kildeho a získal svou první světovou medaili. Třetí skončil Kanaďan Cameron Alexander. Žádný český lyžař ve sjezdu nestartoval.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Švýcarský Marco Odermatt slavící výhru na mistrovství světa.

Článek

Olympijský vítěz v obřím slalomu Odermatt se pravidelně mezi elitou prosazuje i ve sjezdech, ale výhra mu unikala. Po sedmi druhých místech v SP se dočkal triumfu v tom nejdůležitějším závodě této sezony. Lehce ztratil jen v úvodu tratě, v dalších pasážích měl první nebo druhý čas. Se startovním číslem deset se usadil v křesle pro vedoucího závodníka a čekal, zda se po čtvrtém místě v superobřím slalomu dostane na stupně vítězů.

Nakonec z toho byl světový titul. Nestačil na něj ani vítěz pěti sjezdů v aktuální sezoně SP Kilde, jenž byl stejně jako ve čtvrtečním superobřím slalomu stříbrný. Na první velké seniorské zlato pořád ještě čeká. Dvě medaile má i z loňských olympijských her v Pekingu, kde skončil druhý v kombinaci a třetí v super-G.

Ze životního úspěchu se radoval pětadvacetiletý Alexander, který ve Světovém poháru zazářil jen výhrou ve sjezdu v Kviftjellu loni v březnu. Po zlatu Jamese Crawforda ze superobřího slalomu se postaral o další překvapivý cenný kov pro Kanadu.

Naopak se nedařilo obhájci titulu Vincentu Kriechmayrovi z Rakouska, který ztratil na vítězného Odermatta 1,16 sekundy a obsadil jedenáctou příčku.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Courchevelu (Francie):
Muži - sjezd:
1. Odermatt (Švýc.) 1:47,05
2. Kilde (Nor.) -0,48
3. Alexander (Kan.) -0,89
4. Schwarz (Rak.) -0,93
5. Crawford (Kan.) -1,01
6. Muzaton (Fr.) -1,08

Reklama