Hlavní obsah

Lucka asi zůstane jedináčkem, říká Neumannová a vzpomíná na možnost sáhnout po dopingu

Praha

Ve vzpomínkách se Kateřina Neumannová vrací do doby, kdy závodila, a odhaluje i aktuální plány v osobním životě. V rozhovoru pro digisupersport.cz bývalá běžkyně na lyžích znovu potvrzuje, že v kariéře měla možnost namířit k ještě výraznějším úspěchům i s pomocí dopingu.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Neumannová s dcerou na letním otevírání střešní zahrady paláce Lucerna.

Článek
Fotogalerie

Diskuse s trenérem Stanislavem Frühaufem podle ní před lety jakékoli úvahy o užití nepovolených látek rázně ukončila.

„Měl na to (Frühauf) tvrdý a vyhraněný názor," připomíná Neumannová. V minulosti se už opakovaně o této záležitosti zmínila. „Šlo o erytropoetin, tehdy ve vzorcích neodhalitelný," upřesňuje olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa, že šlo o látku zvyšující hladinu hemoglobinu v krvi. „Bylo mi nabídnuto, že může být tahle látka zajištěna," vybavuje si epizodu z éry dopingové divočiny, která byla realitou i v době její kariéry.

„Radši budeme šestí, ale budeme mít čisté svědomí, tím se to navždy vyřešilo," nastiňuje rezolutní stanovisko trenéra Frühaufa, strůjce jejích velkolepých úspěchů v lyžařské kariéře. Tu uzavřela před deseti lety.

Kromě pracovních aktivit na ministerstvu obrany teď koordinuje i sportovní růst čtrnáctileté dcery Lucky, která hraje tenis. Dodnes jsou ovšem v živé paměti obrázky z Turína 2006, kde byla tehdy maličká dcerka první gratulantkou k vytouženému olympijskému zlatu.

„Je asi ráda, když se objeví tohle známé video, tam má ramena, že patří ke mně. Doma je to ale obyčejná holka, zlobí, odmlouvá, chová se ke mně bez respektu. O některých věcech diskutujeme, ale stále je tam hlavně klasický vztah máma dcera, navíc přichází do puberty. ´O tenisu nic neříkej, nic o tom nevíš´, to jsou její typické hlášky směrem ke mně," říká s úsměvem.

Běžecké lyžování si může za ústup samo

Kde by dceru chtěla v kariéře vidět? „Nebude pro mě zklamáním, kdy nebude hráčkou první stovky žebříčku, budu spokojená, když ona bude spokojená," tvrdí Neumannová.

Na další dítě už to nevypadá, jak přiznává. „Zadaná nejsem. Single s dcerou," připomíná svůj aktuální stav. S tatínkem Lucky se kdysi nerozešla podle svých slov v nejlepším.

Vícero potomků přitom kdysi chtěla. „Jsem ve věku, kdy už je to komplikovaný, nikdo, s kým bych vyloženě chtěla zakládat rodinu není, takže myslím, že Lucka zůstane jedináčkem," smiřuje se s realitou čtyřiačtyřicetiletá bývalá lyžařka

Nemrzí ji ústup českých běžců v době zlaté éry biatlonu? „Nezávidím. A běžecké lyžování si za to může samo," naráží na současnou neutěšenou situaci s výsledky jejích nástupců.

Reklama

Související témata: