Hlavní obsah

Lyžař Bauer už je 'sbalený' na zimu, vrcholem bude Tour de Ski

PRAHA

Zima je zdánlivě ještě daleko, ta kalendářní začne až za tři měsíce, ale pro běžce na lyžích Lukáše Bauera nastane mnohem dřív. V tréninku ho čekají ještě dva bloky na dachsteinském ledovci a od 30. října závěrečné soustředění ve Skandinávii před Světovým pohárem, který odstartuje 19. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáš Bauer na tiskové konferenci

Článek

"Na zimu už mám sbaleno," řekl s úsměvem trojnásobný olympijský medailista Bauer dnes v Praze novinářům. "Sedmadvacátého srpna jsem odjel z domova se sbalenou taškou a už ji asi nevybalím," prohlásil, když vypočítával zbývající kempy před sezonou.

V neděli se vrátil ze soustředění v Ramsau, kde doháněl výpadek zaviněný nemocí. A již nadcházející víkend odjede s reprezentaci na Dachstein, kde bude do konce měsíce. Další soustředění bude následovat v půlce října, poslední říjnový den pak Bauer vyrazí s týmem na sníh do norského Geila a odtud na SP do Beitostölenu.

S dosavadní letní přípravou, v které letos obnovil spolupráci s částí německé reprezentace, je Bauer spokojen. "Vypadá dobře. Mám natrénováno zhruba stejně a zatím byly pocity většinou spíš kladné. Jdu po solidní cestě," doufal běžec a zopakoval, že trénink je jedna věc, ale důležité budou výsledky dosažené na sněhu.

V tréninku měl čtyřiatřicetiletý Bauer dvě zdravotní komplikace. Na úvod přípravy si v červnu podvrtl kotník a v srpnu měl nastydlé průdušky, svůj obvyklý problém. "Byli jsme na dovolené v Turecku, bylo tam horko, tak asi z klimatizace," uvažoval, proč musel brát antibiotika a vynechal soustředění reprezentace v Rogle. Proto byl začátkem září osamoceně na vysokohorské přípravě v Ramsau.

Komunikace probíhala v angličtině

Běžec neměl spočítáno, kolik tréninkových dnů strávil v létě s německou skupinou kouče Janka Neubera. "Spíš dávám na to, jak cítím jednotlivý trénink a jak se mi líbí spolupráce celého týmu. A převládají pocity, že si jdu cestou, kterou jsem si opravdu vybral," komentoval změnu, která ho má nadále udržet ve špičce. "Abych si častěji mohl šáhnout po vítězství nebo po pódiu," doplnil běžec z Božího Daru.

Na tréninku se s Němci domlouvá anglicky, ač trochu německy umí a říkal jim, aby na něj mluvili rodným jazykem, protože se chce v němčině zlepšit. "Ale u nich převládlo, že chtějí mluvit jiným jazykem, a tak to dáváme do kupy v angličtině," řekl vicemistr světa z Liberce. "Ale protože jsem zase promeškal přihlášku na vysokou školu na pokračování, přemýšlím o tom vrhnout se vážně do němčiny."

Hlavním cílem sezony bez mistrovství světa a olympiády bude Tour de Ski. Náročný etapový podnik s finálovým výběhem do sjezdovky už Bauer dvakrát vyhrál (2008, 2010). "A letos bych chtěl být zase hodně vysoko," prohlásil.

Druhým hlavním bodem sezony bude domácí distanční závod v Novém Městě na Moravě. "I když mi termínově nevyhovuje, protože jsem chtěl vyzkoušet nanečisto nové časování přípravy na mistrovství světa, tak se budu chtít ukázat v nejlepším světle," slíbil Bauer.

Reklama