Hlavní obsah

Mladá Češka píše historii a vyhlíží olympiádu. Dlouho jsem se bála, ale teď už si to užívám, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lillehammer/Praha

Českým sdruženářům se v posledních sezonách příliš nedaří. Do nového ročníku Světového poháru odstartovalo trio Pažout, Portyk, Vytrval, z něhož v prvních třech závodech dokázal bodovat jen druhý jmenovaný. Naději ale pro české fanoušky představuje teprve sedmnáctiletá Tereza Koldovská, která si v pátek odbude svou premiéru v historicky prvním závodě SP v severské kombinaci žen.

Foto: Instagram @terez.koldovska

Česká sdruženářka Tereza Koldovská.

Článek

V norském Lillehammeru startuje v pátek historicky první oficiální sezona Světového poháru žen v severské kombinaci. Jedinou českou zástupkyní na startu bude Tereza Koldovská ze Ski Klubu Harrachov, která se na místě již intenzivně připravuje na svůj debut.

Svou účast bere jako velkou výzvu, a také závazek. „Je přede mnou spousta práce," uvědomuje si. Koldovská vyrůstala se svou rodinou, kde oba rodiče byli aktivními sportovci, v Jizerských horách. Sportovní kariéra jí tak byla v podstatě předurčena.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený •TEREZ • (@terez.koldovska)

V pěti letech začala skákat na lyžích a o šest let později už měla jasno v tom, že její hlavní disciplínou bude severská kombinace. Na běžkách si je jistější, z můstku měla dlouhou dobu respekt, ale teď už si skoky užívá naplno. „Jenom skočit a jít domů by byla nuda. Kombinace je pro mě větší adrenalin," řekla pro CNN Prima News Koldovská.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený •TEREZ • (@terez.koldovska)

Svou největší slabinu vidí v psychice. Před závody, ale i před tréninky se hodně stresuje, chce být nejlepší za každou cenu. „Nedávno mi trenér řekl, že pokud nezpomalím, tak mi vezme jednu hůlku, pak druhou hůlku, a nakonec i lyže," řekla k tomu, že pořád chce jezdit na plný plyn a neumí zvolnit. „Ale pracuju na tom," dodala.

V sedmnácti letech má celou kariéru před sebou a jejím dlouhodobým cílem je olympiáda v roce 2026 v italské Cortině d'Ampezzo, kde by měly poprvé startovat v severské kombinaci i ženy. Jinak vyhlíží mistrovství světa juniorů v Polsku příští rok a také Evropský zimní olympijský festival mládeže ve Finsku.

Za sebou už má premiérový start na historicky prvním světovém šampionátu žen, kde ještě jako šestnáctiletá skončila letos v únoru na pěkném 27. místě. Své umístění by chtěla ale určitě vylepšit. Ve Světovém pohárů by ráda sbírala body a na juniorském šampionátu chce do první patnáctky.

Reklama