Hlavní obsah

Na legendární český závod míří tři králové. Přibyla i lukrativní prémie

Praha

Všichni tři stále aktivní běžci na lyžích, kteří na ČEZ Jizerské padesátce dokonali vítězný hattrick, se postaví 5. února v Bedřichově i na start 53. ročníku. Zatímco šestačtyřicetiletá domácí legenda závodu Stanislav Řezáč už asi na boj o vítězství pomýšlet nemůže stejně jako o rok starší Anders Aukland, další Nor Morten Eide Pedersen by rád svoji sbírku rozšířil.

Foto: Slavia pojišťovna sport team

Stanislav Řezáč, jedna z legend Jizerské padesátky.

Článek

Sníh už leží po celé trase závodu, rezervu mají organizátoři uchovanou v zázemí na bedřichovském stadionu, a tak by konání závodu nemělo nic bránit. „Jizerky jsou můj rodný kraj, a když je dobrý sníh a sluníčko, není lepšího závodu,“ má jasno Řezáč, který byl vloni na čtrnáctém místě nejlepším českým závodníkem za plejádou zejména Norů.

Ti vyhráli posledních šest ročníků, z toho tři Pedersen. „Ten závod má všechno, co potřebujete. Hezkou trať, atmosféru. Tak se těším, až přijedu do Bedřichova, ideálně pro další vítězství,“ vzkázal aktuální lídr Ski Classics, jenž všechny tři své triumfy v seriálu posbíral právě na Jizerské padesátce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Běžec na lyžích Jan Šrail by se na Jizerské padesátce rád představil i ve sprintu.

„I letos bude Morten favorit, tipuji ho na vítězství,“ přitakal třetí z trojnásobných vítězů závodu Aukland.

V ženském závodě jsou díky Kateřině Smutné naděje na domácí vítězství větší. „Akorát teď trochu laboruji se zády a rukou, protože mi před Vánoci vypnula lyže a spadla jsem ve sjezdu,“ posteskla si vítězka závodu z roku 2018. „Když budu fit, cíle budu mít co nejvyšší. Ale už to není jen o jedné velké soupeřce, je jich tam víc,“ upozorňuje Smutná.

Na trať by se mělo vydat 4800 závodníků, v součtu s doprovodnými závody by se jich mělo zúčastnit rekordních 8000. Na atraktivitě nabral páteční sprint, jehož vítězové si přijdou v přepočtu na lákavých 100 000 korun. Organizátoři si připomenou i padesáté výročí expedice Peru, při níž v roce 1970 zemřelo patnáct československých horolezců.

Nejvíce výher na Jizerské 50
Jiří Beran (ČR)5x
Stanislav Řezáč (ČR)3x
Oskar Svärd (Švéd.)3x
Anders Aukland (Nor.)3x
Morten Eide Pedersen (Nor.)3x

Reklama