Hlavní obsah

Na MS v klasickém lyžování se chystá 19 Čechů, naděje mají hlavně běžci

Na mistrovství světa v klasickém lyžování, které začne ve středu 22. února ve slovinské Planici, se chystá devatenáct českých reprezentantů a náhradník pro skoky na lyžích Benedikt Holub. Na webu o tom informoval lyžařský svaz. Nejvyšší ambice mají vzhledem k průběhu sezony Světového poháru běžci na lyžích v čele s Michalem Novákem, Kateřinami Razýmovou a Janatovou a sprinterkou Terezou Beranovou.

Foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Kateřině Razýmové (vpravo) i Kateřině Janatové bylo po Tour de Ski do skoku. Uspějí i na MS?

Článek

Zatím je v týmu devět běžců na lyžích. Vedle zmíněných opor ještě sprinteři Ondřej Černý a Luděk Šeller a pro distanční závody Adam Fellner a mezi ženami mladé závodnice Barbora Antošová a Adéla Nováková, jež startovaly i na MS do 23 let a univerziádě.

Tato sestava ale nemusí být konečná. "S ohledem na skladbu závodů v druhé polovině šampionátu uvažujeme o případné donominaci dalších sportovců na základě výsledků z mistrovství České republiky, které proběhne v Novém Městě na Moravě o tomto víkendu 17. až 19. února," uvedl sportovní ředitel úseku běžeckých disciplín Štěpán Kaliba.

Na rozdíl od Světového poháru nebudou na mistrovství světa sjednoceny délky závodů pro muže a ženy. Ve sprintech i distančních závodech se může prosadit Novák, který je jedenáctý v průběžném pořadí SP. Pravidelně se v této sezoně umisťuje do dvacítky Janatová. Její zkušenější kolegyně Razýmová se na Tour de Ski vrátila po mateřské pauze a dosahuje podobných výsledků. Beranová byla dvakrát ve finále sprintu, pokaždé z toho bylo šesté místo.

Po trápení ve Světovém poháru, kde bodoval jen jednou Roman Koudelka, nebudou mít čeští skokani v Planici kompletní čtveřici pro soutěž družstev. V nominaci jsou jen Koudelka a Radek Rýdl, jimž bude krýt záda náhradník Holub. Početnější je ženský tým se sestrami Karolínou a Anežkou Indráčkovými a Klárou Ulrichovou. Šestnáctiletou Anežku Indráčkovou a jednadvacetiletého Rýdla, kteří byli loni na zimních olympijských hrách v Pekingu, čeká debut na MS.

V severské kombinaci Terezu Koldovskou, Ondřeje Pažouta, Tomáše Portyka a Jana Vytrvala doplnil junior Jiří Konvalinka. Ten v zimě ještě mezi dospělou elitou nezávodil, ale o nominaci si řekl mimo jiné šestým místem na juniorském MS ve Whistleru.

Nominace Česka na MS v klasickém lyžování:
Běh:
Muži:
Michal Novák
Adam Fellner
Ondřej Černý
Luděk Šeller
Ženy:
Kateřina Janatová
Kateřina Razýmová
Tereza Beranová
Barbora Antošová
Adéla Nováková
Skoky:
Muži:
Roman Koudelka
Radek Rýdl
náhradník Benedikt Holub
Ženy:
Karolína Indráčková
Anežka Indráčková
Klára Ulrichová
Severská kombinace:
Muži:
Ondřej Pažout
Tomáš Portyk
Jan Vytrval
Jiří Konvalinka
Ženy:
Tereza Koldovská

Reklama

Související témata: