Hlavní obsah

Nor Kilde ovládl Wengen, po super-G vyhrál i zkrácený sjezd

Aleksander Aamodt Kilde si podmanil letošní závody Světového poháru ve švýcarském Wengenu. Po pátečním triumfu v superobřím slalomu vyhrál i dnešní sjezd. Na zkrácené trati norský lyžař zopakoval triumf z loňska, kdy ovládl jeden ze dvou závodů. Domácího Marca Odermatta odsunul na druhé místo o 88 setin sekundy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nor Aamodt Kilde slaví vítězství ve sjezdu SP.

Článek

Pořadatelé museli nejdelší sjezd v kalendáři Světového poháru zkrátit kvůli příliš silnému větru v horní části. Lyžaři se vydávali na trať z náhradního startu, který byl shodný jako při super-G. Kilde vyhrál už čtvrtý sjezd v této sezoně Světového poháru, což mezi muži dokázal naposledy Ital Dominik Paris v ročníku 2018/2019.

"Teď to šlape fakt dobře, moc mě to baví. Na lyžích jsem fakt šťastný," řekl Kilde švýcarské televizní stanici RTS.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norský závodník Aamodt Kilde během sjezdu SP ve Wegenu.

Na první vítězství ve sjezdu dál čeká všestranný Švýcar Odermatt. Olympijský vítěz v obřím slalomu obsadil už posedmé v nejrychlejší disciplíně druhou příčku. "Druhé místo je super, ale ten odstup je moc velký," poznamenal lídr celkového pořadí SP. Třetí skončil Ital Mattia Casse, pro něhož je to po bronzu v prosincovém závodě ve Val Gardeně druhé umístění na stupních vítězů v SP.

Premiéru ve sjezdu absolvoval Rakušan Marco Schwarz, předloňský vítěz malého glóbu za slalom. Úřadující mistr světa v kombinaci při svém debutu v samostatném sjezdu obsadil šestou příčku. Od medaile ho dělilo 28 setin. "Tak trochu nemám slov. Úplně shora bych nejel, ale dneska na té zkrácené trati to bylo správné rozhodnutí," řekl rakouské televizní stanici ORF.

Nejlepším Rakušanem byl na čtvrtém místě úřadující mistr světa Vincent Kriechmayr, který jako jediný dokázal v aktuální sezoně Kildeho porazit ve sjezdu. Loni vyhrál ve Wengenu druhý sjezd.

Pátou příčkou se s domácím publikem rozloučil olympijský vítěz a bývalý mistr světa Beat Feuz. Byl to pro něj poslední sjezd na Lauberhornu před ukončením kariéry, které plánuje na příští týden do Kitzbühelu.

Program ve Wengenu v neděli zakončí slalom

Závod SP ve sjezdovém lyžování ve Wengenu (Švýcarsko):
Muži - sjezd:
1. Kilde (Nor.) 1:43,14
2. Odermatt (Švýc.) -0,88
3. Casse (It.) -1,01
4. Kriechmayr (Rak.) -1,15
5. Feuz (Švýc.) -1,25
6. Schwarz (Rak.) -1,29.
Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 11 závodů):
1. Kilde 505
2. Odermatt 386
3. Kriechmayr 319
4. Crawford (Kan.) 223
5. Clarey (Fr.) 183
6. Mayer (Rak.) 182.
Průběžné pořadí SP (po 18 z 38 závodů):
1. Odermatt 1186
2. Kilde 846
3. Kristoffersen (Nor.) 565
4. Kriechmayr 532
5. Braathen (Nor.) 465
6. Meillard (Švýc.) 427.

Reklama

Související témata: