Hlavní obsah

Norská lyžařka zaútočí na jedinečný úspěch. Greenpeace zuří: Tohle už je absurdní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu vybojovala bronz na MS v Planici ve skiatlonu a vůbec poprvé si tak na krk pověsila cenný kov ze světového šampionátu, ale na nejambicióznější kousek své kariéry se teprve chystá. Norská lyžařka Astrid Öyre Slindová plánuje v sobotu zaútočit v Planici na medaili z 30kilometrové trati a už o den později zabojovat ve Švédsku o triumf v nejslavnějším běžkařském maratonu - Vasově běhu. Její plány však budí také silné negativní reakce.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Norská lyžařka Astrid Öyre Slindová se raduje ze třetí příčky ve skiatlonu na MS v Planici.

Článek

Slindová sklízí sladké plody své dřiny až ve sportovně pokročilém věku. V nabité norské konkurenci pro ni byl reprezentační dres na úrovni MS či olympiády dlouho nedosažitelný, a tak teprve ve svých 35 letech zažívá na světovém šampionátu debut. A hned se dočkala medailového úspěchu.

„Nemůžu uvěřit, že mám medaili. Celé ty roky pro mě byla strašně daleko," dělila se o své pocity s norskými novináři v cíli.

Co se jí nedařilo na reprezentační úrovni si alespoň dokázala vynahradit v seriálu dálkových běhů. Loni třeba ovládla Vasův běh v novém traťovém rekordu (3:50:06,4) a následně vyhrála i norský Birkebeinerrennet, v němž uštvala i tehdy čerstvou čtyřnásobnou olympijskou vítězku z Pekingu Therese Johaugovou.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norka Astrid Öyre Slindová na trati skiatlonu na MS v Planici.

I přes skvělou aktuální formu však vypadá myšlenka na úspěch v závodě na 30 km a v 90kilometovém Vasově běhu o necelých 24 hodin později a 2000 kilometrů dále na sever, velmi odvážně. Miliardář Kjell Inge Rökkes proto nabídl k pokusu o tento jedinečný kousek Slindové využití svůj soukromý tryskáč, aby pro ni bylo přemístění ze Slovinska na start do skandinávského Sälenu co možná nejkomfortnější.

Informace o soukromém letu kvůli jedné lyžařce však pořádně rozčílil ekologické aktivisty.

„My v Greenpeace máme za to, že všechny soukromé tryskáče by se měly zakázat. Pokud lidé potřebují létat, jsou tu od toho pravidelné linky. To za prvé. Pak je tu samozřejmě velký paradox, že sportovci, kteří potřebují ke své disciplíně bílé zimy a sníh využijí dopravní prostředek, který jde přímo proti tomu. Je absurdní, aby někdo z našich zástupců v zimních sportech, kteří jsou závislí na snižování emisí, létal v soukromém tryskáči," hřímal v rozhovoru pro televizi TV2 šéf norské pobočky Greenpeace Frode Pleym.

Jako následováníhodný příklad uvedl třeba norské biatlonisty či lyžaře Aleksandera Aamodta Kildeho, kteří na problém změny klimatu upozorňují a snaží se dělat kroky ke snížení emisní zátěže.

„Je důležité mít takové příklady. A velmi špatným příkladem pak je kývnout na soukromý tryskáč kvůli jednomu závodu," vysvětloval.

Reprezentační kolegyně Slindové však její cestu soukromým letadlem na Vasův běh podporují s tím, že jde o jedinečnou příležitost a není pro ni možné se dopravit včas na závod třeba ekologičtějším vlakem.

Hájil ji komentátor a bývalý skvělý lyžař Petter Northug, který ji v cestě podpořil. „Bohatí lidé podnikají mnohem zbytečnější lety, než jaký má v plánu Atsrid. Takže doufám, že si užije každou minutu v letadle do Sälenu bez pocitu viny," uvedl Northug pro TV2.

„Jenže fakt, že nějací byznysmeni užívají soukromá letadla mnohem častěji není žádnou omluvou pro někoho, kdo létá méně. To je celé špatně. Je to i o ochraně sportu, který miluje a o tom, zda tu v budoucnu vůbec ještě budou nějaké lyžařské závody," oponoval Pleym.

Reklama

Související témata: