Hlavní obsah

Razýmová skončila na MS třináctá ve skiatlonu, vyhrála Švédka Anderssonová

Běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová skončila třináctá ve skiatlonu na mistrovství světa v Planici a zaznamenala nejlepší výsledek na vrcholné akci v kariéře. Druhá česká reprezentantka Kateřina Janatová obsadila 33. místo. Zvítězila Švédka Ebba Anderssonová, která porazila o 22 sekund krajanku Fridu Karlssonovou. Bronz získala Norka Astrid Oyre Slindová.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Kateřina Razýmová na trati

Článek

Jednatřicetiletá Razýmová, jež se vrátila k závodům po mateřské přestávce loni v prosinci, si vylepšila o příčku maximum ze skiatlonu z předloňského MS v Oberstdorfu. Za vítěznou Anderssonovou zaostala o 1:46,3 minuty.

"Bylo to těžké, ale za třinácté místo jsem ráda. Je to můj nejlepší výsledek na mistrovství světa, takže na úvod dobré," řekla Ryzýmová v nahrávce pro média. "Hodnotila bych to na dvě části. Klasika nebyla nic moc ale skejt byl super. Vzhledem k tomu, že se takto pojede i desítka, je to super," doplnila Razýmová.

Pětadvacetiletá Anderssonová slaví první individuální zlato na MS, před dvěma lety byla třetí ve skiatlonu a na desítce volně. Na trůnu nahradila Norku Therese Johaugovou, která ukončila kariéru. Karlssonová obhájila dva roky staré stříbro.

Razýmová, jež vynechala olympijskou sezonu a přivedla v červnu na svět dceru Isabellu, ukázala formu už v lednovém závodu Světového poháru ve Val di Fiemme, kde byla třináctá. Přestože dnes rodačku z Domažlic zbrzdily pády konkurentek a byla po klasické části dvaadvacátá, ve druhé polovině se posunula o devět míst. V cíli spokojeně zatla pěst. Na stupně vítězů ztratila necelou minutu.

"Na klasice to chvíli vypadalo jako po boji, protože minimálně třetina startovního pole v úvodu spadla. Nevyhnula jsem se tomu ani já s Kačkou Janatovou. Nebyla to naše chyba, ale nebylo už kudy projet. V rámci klasiky jsme tak buď dojížděly ztrátu, nebo se pohybovaly ve startovním chumlu," líčila Razýmová.

Bruslařská část ale české reprezentantce vyšla. "Nečekala jsem, že se budu cítit tak dobře. Byl to asi můj nejlepší skejt a jsem ráda, že to vyšlo tady. Z nějakého pětadvacátého místa jsem se prokousala na třinácté a do top 10 chybělo jen sedm sekund. To je dobré," dodala Razýmová.

Anderssonová se držela od úvodu v čele a s Karlssonovou nebo Finkou Kertu Niskanenovou udávaly tempo. K rozhodujícímu trháku nasadila rodačka z Delsba po výměně lyží a ve stoupání si vybudovala několikavteřinový náskok. Problémy měla například Norka Anne Kjersti Kalvaaová, kterou zbrzdila zastávka v boxech a čelo jí ujelo.

Anderssonovou nepřipravil o vítězství ani pád ve třetím kole. Navzdory ztrátě několika vteřin získala brzy náskok před Karlssonovou. Třetí příčku si udržela Slindová. Pětatřicetiletá Norka udržela za sebou Němku Katherinu Hennigovou na pět vteřin a získala při debutu na vrcholné akci první cenný kov.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici (Slovinsko):
Běh:
Ženy - skiatlon 2x7,5 km:
1. Anderssonová 38:11,8
2. Karlssonová (obě Švéd.) -22,0
3. Slindová (Nor.) -48,0
4. Hennigová (Něm.) -53,3
5. Niskanenová -56,3
6. Pärmäkoskiová (obě Fin.) -1:22,1
...13. RAZÝMOVÁ -1:46,3
33. JANATOVÁ (obě ČR) -4:33,7.
Skoky:
Ženy - družstva:
1. Německo 843,8 b. (Ruprechtová, Görlichová, Freitagová, Althausová)
2. Rakousko 831,1 (Kreuzerová, Mühlbacherová, Seifriedsbergerová, Pinkelnigová)
3. Norsko 828,6 (Lundbyová, Kvandalová, Björsethová, Strömová)
4. Slovinsko 819,1
5. Japonsko 804,2
6. Kanada 705,2.
17:00 střední můstek muži.
Severská kombinace:
15:30 10 km muži.

Reklama