Hlavní obsah

Obří trest za doping! Návrh rozpoutal ve Finsku bouřlivou diskusi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli by být dopingoví hříšníci v příštím období postihováni mnohem citelněji? Ve Finsku mají v tomto směru jasno. Šéf tamního svazu zimních sportů Ismo Hämäläinen navrhuje zvýšit interní finanční pokutu za provinění na ohromujících 500 000 eur (v přepočtu zhruba 12,5 milionu korun), píše server sport.de s odvoláním na finská média.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Finská běžkyně na lyžích Aino-Kaisa Saarinenová (ilustrační foto).

Článek

„Ano, je to pravda. Můj návrh bude na plénu výchozím bodem pro další diskusi," potvrdil Hämäläinen v rozhovoru pro tamní list Ilta Sanomat. Pro srovnání: až dosud sportovci usvědčenému z užití nedovolených podpůrných látek hrozila ve Finsku pokuta ve výši 100 000 eur.

Po zveřejnění článku se v zemi tisíce jezer rozpoutala vášnivá debata, v níž se Hämäläinen stává nezřídka terčem ostré kritiky. „Myšlenka tak obří pokuty je naprosto absurdní a prostě drzá. Vždyť ve Finsku nezaplatíte takovou částku ani za trestný čin," citují média zdroj blízký finskému týmu v lyžování.

Nesouhlas a údiv nad úvahami o zvýšení finančních postihů při řešení dopingové problematiky v sousední zemi projevil i elitní norský běžec na lyžích Simen Hegstad Krüger. „Myslím, že je to svým způsobem signál o tom, že svazové vedení svým sportovcům nevěří," prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz v interview pro norský VG. „Určitě bych se ozval, kdyby náš manažer Espen Bjervig navrhoval zvýšení pokuty na pět milionů norských korun (půl milionu eur)."

Foto: @NordicMag, Twitter

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová.

Zaznívají však i hlasy, které Hämäläinenův návrh podporují. „Pokuta by mohla být i 50 milionů, chcete-li. Jen ať je to (sportovce usvědčené z dopingu) pořádně bolí," vyjádřil se Krügerův krajan a týmový kolega Hans Christer Holund. „Je jasné, že by člověk neměl platit iks milionů, pokud třeba nedopatřením způsobí nějakou nehodu, protože jsme jen lidé a ti chyby dělají. Ale pokud jde o úmyslné podvody, neexistují žádné hranice."

Reklama

Související témata: