Hlavní obsah

Olympijský hrdina vyvrhelem. Že mu nedají lyže? Brzy vyrobíme ty nejlepší, slibují Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je sice čerstvým trojnásobným olympijským vítězem, ale mimo hranice jeho země s ním skoro nikdo nechce nic mít. S ruským lyžařem Alexandrem Bolšunovem ukončil spolupráci francouzský výrobce lyží Rossignol, producent vosků Swix či dodavatel závodních rukavic Kinetixx. Podle ruské strany ale nejde o nijak závažnou újmu.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Informace o přerušení spolupráce s ruskou hvězdou přinesl švýcarský deník Blick. Ale nejde o zas tak velké překvapení. Bolšunov se ve většině civilizovaného světa sám znemožnil osobní účastí na propagandistických oslavách výročí okupace Krymu v moskevských Lužnikách pod taktovkou prezidenta Vladimira Putina, kde se také masivně tleskalo krvavé invazi na Ukrajinu.

Bolšunov se také na Instagramu nechal zvěčnit v retro dresu Sovětského svazu s nápisem CCCP. Tuto fotku tehdy pod nátlakem Rossignolu smazal. Nyní už tedy ruský lyžař podobným tlakům čelit nebude, ostatně Facebook či Instagram je v Rusku již stejně zakázaný.

Pro francouzskou značku zřejmě nedávalo žádný smysl v takto toxické spolupráci pokračovat, obzvlášť, když Rusové budou mít nejspíš i v příští sezoně zakázané starty na mezinárodní scéně.

Bolšunov se tak nyní ocitl bez dodavatele lyží. Zahraniční výrobci momentálně vesměs nechtějí mít s Rusy nic společného. Nejistota v tomto směru panovala u značek Atomic a Salomon, které už patří Číňanům.

Atomic se nicméně také podle Blicku od ruských sportovců distancoval. V Rusku zastavil všechny obchodní aktivity a na tamní trh už nebude žádný nový materiál dodávat.

„To ale není žádný problém. Saša (Bolšunov) nedávno obdržel zásilku se spoustou nových lyží. Je vybaven dostatečně," uvedl podle švýcarského serveru sportnews.bz Bolšunovův kouč Jurij Borodavko.

Se zemí, která už čtyři měsíce vede krvavou válku na Ukrajině, nejspíš zpřetrhá kontakty i aktuální lídr na poli lyžování a biatlonu, firma Fischer.

Bojkot ze zahraničí se ale Rusové chystají vykrýt vlastní produkcí. Prezident tamního biatlonového svazu Viktor Maigurov tvrdí, že z minulé sezony „mají pozitivní zkušenost" s vlastními výrobky. „Ale vývoj vybavení pro elitní scénu může trvat roky," připustil.

Opačného názoru je ale ruský výrobce lyží STC. „Brzy změníme produkci a našim sportovcům vyrobíme ty nejlepší lyže," ujišťuje firma.

Reklama

Související témata: