Hlavní obsah

Stupidní, totální blbost. Norové nechápou nařčení od ruského šampiona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když začali norští klasičtí lyžaři před pár dny v Sognefjelletu přípravu na příští sezonu, přišla z řad novinářů znovu na přetřes otázka na vyloučení jejich hlavních konkurentů z Ruska z mezinárodních soutěží, které nejspíš bude platit i celou příští sezonu. Jejich výroky následně vyvolaly na ruské straně poměrně kontroverzní reakci.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina.

Článek

„Když jedna země vytáhne do války a napadne jinou zemi, podle mě by její reprezentanti neměli mít nárok v lyžování startovat," vyjádřila poměrně jasně pro Nettavisen svůj postoj norská jednička Johannes Høsflot Klaebo.

„Doufáme, že jim nebude zakázán start navěky. Ale s tím, jak jsou věci teď, podle mě není jiné řešení," doplnil ho čtyřnásobný mistr světa Emil Iversen.

Ve stejném duchu mluvil týmový šéf Espen Bjervig. „Válka musí skončit. Tohle je náš způsob, jak se distancovat od toho, co (Rusové) páchají," uvedl.

Tato vyjádření se záhy propírala i v ruském tisku, kde se k ní vyjádřil i trojnásobný olympijský vítěz Aleksandr Bolšunov, jenž přišel s vlastní konspirační teorií o tom, že Norové ve skutečnosti neříkají to, co si doopravdy myslí.

„Možná jsou k těm prohlášením donucováni. Nevíme, kdo je kontroluje. Někde v hloubi mysli na nás ale netrpělivě čekají a chtějí s námi závodit," prohlásil Bolšunov, jehož coby armádního důstojníka osobně povyšoval prezident Vladimir Putin, pro server Championat.ru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo.

Nad jeho slovy ale Norové jen nechápavě kroutili hlavami.

„Je bez debat, že jsou to totální blbosti, naprosto hloupá prohlášení. My lyžaři samozřejmě máme zájem na tom, aby se Rusové do závodů vrátili, ale až přestanou s touhle válkou. Teď to není možné," reagoval jiný Nor Harald Østberg Amundsen.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) zatím nevydala definitivní rozhodnutí o účasti Rusů na mezinárodních akcích, nicméně vše nasvědčuje tomu, že si nezazávodí ani v příští sezoně. Ta začíná tradičně 25. listopadu ve finské Ruce.

Reklama

Související témata: