Hlavní obsah

Otazníky nad Ledeckou i dalšími esy. Jaká bude česká zima?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploměr ještě atakuje 20 stupňů, milovníci sněhu po Evropě těžko hledají destinace, kde by mohli vybalit lyže a snowboardy. Ale o víkendu už se prologem v obřím slalomu na ledovci v rakouském Söldenu rozjede sezona Světových pohárů. Čeští fanoušci ji můžou vyhlížet s nadějí i nejistotou, protože rušno bylo i kolem největších hvězd. Jaké jsou největší otazníky?

Foto: Instagram @czeskisnowboard

Královna minulé sezony Ester Ledecká. Vrátí se na čelní příčky?

Článek

Jak je na tom Ledecká?

Největší záhada. Stejně jako před čtyřmi lety se táhnou jednání kolem reprezentační smlouvy, ale ta by podle svazových činovníků neměla být překážkou startu. Jako větší problém se jeví nepříliš zdatně utajovaná zlomenina klíční kosti, která Ester Ledeckou připravila o důležitý kemp v Chile, na lyže se postaví až tento týden. Jarní testy nové značky lyží Kästle dopadly víc než nadějně, ale manko je obrovské. Úvodní rychlostní závody sezony asi vynechá.

Zazáří pod novým jménem?

Známá tvář, nové jméno. Jako Eva Adamczyková bude sbírat body ve Světové poháru žena, která ještě jako Eva Samková ve snowboardkrosu vyhrála vše, co se dalo. Teď ji čeká další výzva v podobě návratu na svahy po fraktuře obou kotníků. Teď už na Stelviu zkouší jezdit v trati, úvodní Světový pohár ve francouzském Les Deux Alpes i po odložení vynechá, návrat chystá na 7. prosince do rakouského Montafonu, tedy na místě, kde se vloni těžce zranila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eva Samková - Samčízant (@eva_samkova)

Kdy se vrátí Razýmová?

Byla českou jedničkou v bílé stopě, nadějí směrem k pekingské olympiádě. Ale místo cesty do Číny se Kateřina Razýmová chystala na příchod nové členky rodiny, kterou je od června dcera Izabela. Ale 31letá lyžařka nezahálela, už tři měsíce po porodu se na letním domácím šampionátu blýskla druhým místem za suverénní Kateřinou Janatovou. Do Světového poháru by Razýmová mohla naskočit v prosinci a stihnou tak i prestižní seriál Tour de Ski.

Pomůžou Dubovské změny?

Léto plné změn má za sebou nejlepší česká slalomářka Martina Dubovská. V minulé slibně rozjeté zimě byla i 6. v Levi, ale ve druhé polovině sezony výsledkově ubrala, i proto přišly změny. Místo Slováka Andreje Prevuzňáka ji vede Chorvat Mislav Samržija, krokem vpřed pro rodačku z Třince se slovenskými kořeny je vlastní servisman, jehož má k dispozici po přechodu na lyže Kästle. Velkým lákadlem je pro ni lednový SP ve Špindlerově Mlýně.

Zaboduje nová posila?

Narodila se v Brně, vyrůstala v Nizozemsku, pak studovala v Rakousku, až se v 27 letech vrátila do moravské metropole. Adriana Jelínková si premiéru v české kombinéze odbude v sobotu v rakouském Söldenu, kde bude při rozjezdu sezony jedinou českou reprezentantkou. Její parádní disciplínou je obří slalom, ve Světovém poháru už nakoukla i do top ten. Také ona bude lákadlem pro fanoušky během návratu lyžařské elity do Špindlerova Mlýna.

Reklama