Hlavní obsah

Pařák skoro jako na pláži. Příště jedu v kalhotkách, slibovala norská lyžařka

Soči, Krasnaja Poljana, Praha

Mráz? Zapomeňte, tahle olympiáda v subtropech je zimní jen podle názvu. Podle teplot pokročilé jaro dorazilo ze Soči, kde už jedinci polehávají na plážích, i do hor. V Krasné Poljaně naměřili až 15 stupňů a některé běžkyně na lyžích jely klasickou desítku v náležitě uzpůsobeném oblečení. Předpověď na nejbližší dny neslibuje výrazné ochlazení. Dá se čekat, že závodníci budou shánět opalovací krém.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vedro ničí lyžaře, hrozí snad i spáleniny od slunce. Americká běžkyně Sophie Caldwellová vyrazila na trať klasické desítky jen ve startovním čísle.

Článek
Fotogalerie

Česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová si v nebývalém únorovém pařáku vzpomněla na to, že v obdobném hicu zažila atletické závody. Vrcholný lyžařský podnik ještě nikdy. A ostatní na tom byly podobně.

Julia Čekalevová dokonce tvrdila, že na trati hrozil až úžeh. "Byla jsem upečená už po rozcvičení," říkala v cíli jedenáctá Ruska.

Američanky Sophie Caldwellová a Sadie Bjornsenová měly pod číslem jen trička bez rukávů. "Počasí je bláznivé. Trenéři a servisáci to brali se smíchem, díky tomu jsem se nestresovala a zůstala uvolněná," řekla Caldwellová, šestá ze sprintu v Soči.

"Příště pojedu jenom v kalhotkách," prohodila Norka Heidi Wengová. Její krajanka Marit Björgenová si na sebe vzala jen to nejnutnější, spodní prádlo a kombinézu. "A to jen proto, že něco na sobě prostě mít musíme," poznamenala se smíchem favoritka, která skončila bez medaile pátá.

Bez rukávů jela například i Němka Stefanie Böhlerová, která skončila překvapivě šestá. "Náš doktor měl před startem skvělý nápad a nůžkami nám ustřihl rukávy," řekla Böhlerová. "Bylo teplo, ale podobně se trénuje na ledovcích."

Běžkyně startovaly ve dvě hodiny odpoledne, slunce bylo vysoko a sníh tál před očima. Stopa byla zalitá vodou, a i to ztěžovalo boj o medaile. "Poslední tři kilometry byly extrémně náročné," líčila olympijská vítězka Justyna Kowalczyková.

Bronzová Therese Johaugová měla radu pro muže před páteční klasickou patnáctkou, v které chce o medaile bojovat i český běžec Lukáš Bauer. "Oblékněte se co nejméně, protože to horko mi vzalo na trati hodně energie," řekla Norka.

Reklama

Související témata: