Hlavní obsah

PŘÍBĚHY JIZERSKÉ 50: Dvakrát trumfnul i Řezáče. Vícekrát porazil on mě, mám co dohánět, usmívá se Pliska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako správce lyžařského trenažéru se v Jablonci podílel i na přípravě českých biatlonistů na olympiádu v Pekingu, nyní se však běžec na lyžích Jiří Pliska chystá na vlastní závod.

Foto: eD system Silvini team

Jiří Pliska na archivní fotografii

Článek

V neděli se člen eD system Silvini teamu postaví již poosmnácté na start 55. ročníku Jizerské 50. Poslední dva roky na ní byl z Čechů nejlepší, dvakrát trumfnul i legendu Stanislava Řezáče. „Ale vícekrát porazil on mě, takže ještě mám co dohánět," usmívá se Pliska, jenž je zatím i nejlepším českým laufařem v průběžném pořadí seriálu Ski Classics (18.).

„Chtěl bych být ještě o kousek lepší, ale kdyby se mi dařilo jako v posledních ročnících, určitě bych byl spokojený," svěřuje se Pliska. Vloni dojel jako 19. se ztrátou necelých čtyř minut na prvního Perssona, předloni 21., 103 vteřin za vítězným Nygaardem.

Foto: eD system Silvini team

Jiří Pliska

„Samozřejmě sním i o první desítce, ale v tuhle chvíli nevím, jak moc reálné je to. Pokud bych byl kolem dvacátého místa, byl bych stoprocentně spokojený," přiznává 40letý Pliska, jenž zatím v této sezoně naběhal na lyžích přes dva a půl tisíce kilometrů.

Za favorita letošního Memoriálu Expedice Peru 1970 považuje Švéda Johannese Eklöfa. „Těžko odhadovat, v letošní sezoně jezdí vepředu hodně lidí. Navíc doteď byly všechny závody ve větší nadmořské výšce, což všem závodníkům nesedí. Až nyní se začne běhat níže. Ale jeden z mých tipů na vítěze je Eklöf. Ukázal, že v kopcích to umí a dokáže roztrhat pole. A co předvedl na Marcialonze ho pasuje na velkého favorita Jizerské 50," myslí si Pliska.

V Jablonci se jako zaměstnanec Olymp centra MV stará o lyžařský trenažér. Využívají ho i čeští biatlonisté, kteří momentálně reprezentují na olympiádě. „Jsem s nimi jen v lehkém kontaktu. Teď jsem víc komunikoval jen s Ondrou Rybářem kvůli Adamu Václavíkovi, který odjížděl do Pekingu později. Řešili jsme přípravu na jeho odjezd. Jinak jim vždy před závodem jen popřeji, ať se jim daří," uzavírá Pliska, který začínal také jako biatlonista.

Reklama