Hlavní obsah

Rusové lyžují na poli po pilinách. Strašná blbost. To je snad vtip? reagují Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruským lyžařům byl sice o víkendu definitivně zakázán start na mezinárodním poli, nicméně příprava běžkařů na nastávající sezonu probíhá na plný plyn. Zejména dominantním Norům odpadla absencí Rusů největší konkurence. Seveřané i tak ale sledovali obrázky z přípravy sborné. A nestačili se divit.

Foto: Profimedia.cz

Norský lyžař Erik Valnes neměl pro ruské tréninkové inovace moc pochopení.

Článek

Z Ruska se totiž k nim i do dalších částí světa dostala videa, na němž Rusové s běžkami na nohou běhají po poli, aniž by byl kdekoliv na dohled sníh.

Jedno z takových videí publikoval přes Instagram třeba zlatý medailista z olympiády v Calgary Michail Děvjatjarov.

Zatímco ostatní lyžaři při absenci sněhu vesměs trénují v přípravném období na kolečkových lyžích, Rusové zařadili do tréninku tuto inovaci.

„Je to nové cvičení, které jsem svým svěřencům letos připravil. Mezi květnem a říjnem máme jen velmi málo možností trénovat na sněhu. Tělo a svaly se potřebují aktivovat jinak, než jak je tomu na kolečkových lyžích," vysvětlil pro norský list Dagbladet kouč ruské reprezentace Jegor Sorin.

Sám prý tuhle zátěž podstupoval ve své aktivní kariéře, tehdy ale „lyžoval" na trávě, zatímco svým svěřencům ordinuje pohyb do svahu po hlíně, pilinách či štěpce.

Dagbladet ukázal obrázky norským reprezentantům na soustředění v Holmenkollenu. A vyvolaly u nich smíšené reakce.

„Tohle je strašná blbost. To je nějaký vtip ne? Úplný nesmysl. Jde mu to ale dobře, zajímalo by mě, co má pod lyžemi. Otázka je, jestli tohle nedělají jenom kvůli tomu videu. Každopádně mě to vůbec neoslovilo," kroutil hlavou olympijský vítěz a mistr světa Erik Valnes.

„Já už jsem to viděl dřív a zvažoval jsem, že taky zkusím najít místo, kde bych to vyzkoušel. Ale zůstalo jen u myšlenky. Možná to může fungovat, když nemáte sníh," reagoval zase Haavard Solaas Taugböl.

Trenéři norského nároďáku Arild Monsen a Eirik Myhr Nossum se nicméně zatím nechystají něco podobného do reprezentačního tréninku zařazovat. Do budoucna to ale nevyloučili.

„Ne, že bych v tohle cvičení vyloženě nevěřil, ale nemyslím si, že by byl trénink na kolečkových lyžích nějak nedostatečný. Ale kdo ví, třeba i tohle někdy vyzkoušíme," uvedl Nossum.

Reklama

Související témata: