Hlavní obsah

Nemůžu do novin říct, co si o ní myslím. Norského šampiona štvou zprávy od ruské lyžařky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští lyžaři už mají od víkendu jasno. Ani v následující sezoně se na mezinárodní scénu nepodívají. Dál se tak prohloubí jejich izolace od zbytku světa, která začala už v závěrečné fázi minulé sezony po zahájení ruské agrese na Ukrajinu. Tamním závodníci pochopitelně více než půlroční vykázání ze sportovního světa těžce nesou. A neomezují se jen na nářky v ruských médiích, ale dochází i na slovní konfrontaci s norskými kolegy.

Foto: Profimedia.cz

Ruská lyžařka veronika Stěpanovová po boku prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Seveřané přiznávají, že častým přispěvatelem na jejich účtech na sociálních sítích je lyžařka Veronika Stěpanovová. A její návštěvy pro ně nebývají zrovna příjemné.

21letá závodnice komunikuje plynulou angličtinou a její slova tak mají větší dosah v zahraničí. Nicméně, kdo by si myslel, že její výroky nějak vybočují z putinovského pohledu na svět a vraždění na Ukrajině, který pouští do světa třeba šéfka tamního lyžování Jelena Vjalbeová, tak se šeredně mýlí.

Však také Stěpanovová byla v dubnu Putinovým hostem v Kremlu, kam si přišla pro pochvalu za štafetové zlato z olympiády v Pekingu. Neopomněla tam zdůraznit správnost ruského vpádu do sousední země.

„Jsme na správné cestě a určitě zvítězíme. Stejně jako jsme my zvítězily na olympiádě. V mých očích se Rusko znovu stalo silné, hrdé a úspěšné. Samozřejmě ne každému se to ve světě líbí," pronesla v Putinově přítomnosti.

Jak už bylo zmíněno, podobně laděné příspěvky posílá i norským kolegům, kteří patří k nejhlasitějším a nejvýznamnějším zastáncům vyloučení Rusů ze závodů.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

„Nemohu ani naplno říct, co si o ní myslím, to se do novin nehodí. Asi má potřebu dělat to, co dělá. Já se tím nenechávám ovlivnit," popisoval své znechucení z online aktivit Stěpanovové norský reprezentant Emil Iversen pro deník Nettavisen.

„Já ji přitom sotva znám. Slyšel jsem její jméno, ale nemám k ní žádné vazby. Má za sebou pár dobrých závodů, ale není to tak, že by na lyžích porážela svět," pokračoval Iversen, jenž má na profilech na sociálních sítích přes 120 tisíc sledujících.

Čtyřnásobný norský mistr světa a stříbrný medailista z her v Pekingu prý dostává spoustu reakcí na ruskou tématiku i do emailu. „Už se to ale trochu utišilo. Už i média se mě na Rusko ptají méně často. Ale když se ptají, tak jsem upřímný," pokračoval.

I jeho reprezentační kolega Even Northug cítí, že kolem ruské otázky je na něj tlak. „Už v létě jsem říkal, že nechci, aby s námi Rusové startovali, pokud bude situace stále stejná. A ona se v tomto ohledu nijak nezlepšila," řekl Northug.

„S některými ruskými lyžaři se znám a měl jsem s nimi vždy dobré vztahy. Je mi jich líto, tady jde ale o mnohem víc. Člověk doufá, že tahle slova nebudou dezinterpretována, ale samozřejmě, že jsou," povzdechl si na fakt, že ruská média si z podobných prohlášení vezmou jen to, co se hodí.

Další Nor Harald Östberg Amundsen prý moc zprávy od Rusů nedostává. Veřejné výstupy Stěpanovové, která píše o sportu a politice sloupky na stránky kanálu Matč TV ale dobře zná.

„Myslím, že asi spolu nebudeme moct být kamarádi, ať už se v budoucnu stane cokoliv," neskrýval 24letý závodník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články