Hlavní obsah

Šamanka předpověděla lyžařské hvězdě životní pád. Proroctví se naplnilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojnásobná olympijská vítězka v běhu na lyžích Charlotte Kallaová zažívá hodně turbulentní rok. Po konci kariéry se stihla stát matkou a ještě se zúčastnit švédské obdoby soutěže Star Dance. Kromě toho se také musela vyrovnat s rodinnou tragédií, když její dědeček zemřel po pádu z nemocničního balkonu. Aby toho nebylo málo, na trh před Vánoci míří její autobiografická kniha, která je plná pikantních informací nejen o ní samotné, ale i o jejích konkurentkách.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte Kallaová (vpravo) s Therese Johaugovou.

Článek

Z knihy ještě před samotným vydáním pronikly do medií pasáže týkající se třeba utajovaného užívání léků proti astmatu, pochybností o vlastních schopnostech, komplikovaném vztahu k příjmu potravy či vynuceném nechutném polibku od moderátora Petera Settmanse.

Kallaová ohlásila konec kariéry loni jen pár dnů po své hvězdné soupeřce Therese Johaugové, a právě slavné Norky se týká kapitola knihy, která vzbudila největší rozruch.

Švédská lyžařka pocházející z menšiny tornedalských Finů navštívila v roce 2012 v Sunsvallu šamanku věštící budoucnost. Kallaová v knize, z níž se svolením nakladatele cituje norská televize NRK, vzpomíná, že na setkání šla spíše skeptická.

„Tvým životním dílem je být inspirativním světlem pro ostatní ženy. Jsi silná, ale křehká,“ vybavuje si Kallaová slova šamanky, v nichž se podle svých slov docela našla. To ale nebylo vše.

„Počkej, vidím Norku. Bude chycená při dopingu. Je to blondýna,“ měla říct dále podle citace z knihy šamanka. Kallaovou prý tahle slova naštvala, protože jí řeči o dopujících norských lyžařích přišly jen jako závist Švédů vůči úspěšnějším sousedům.

V roce 2016 se zmínila o proroctví šamanky svému mediálnímu poradci Torbjörnu Nordvallovi, jenž ji o tři měsíce šokoval zaslanou zprávou o tom, že Norka Johaugová měla pozitivní test na steroid, který se do jejího těla údajně dostal z přípravku od týmového lékaře na ošetření popraskaných rtů.

Přestože jakékoliv úmyslné podvádění popírala, vyfasovala 18měsíční distanc. Přišla o olympiádu a její renomé i osobní život bylo v troskách.

„Když jsem si rozklikla tu zprávu, že je Therese podezřelá z dopingu, začala se mi z toho točit hlava,“ popisuje tehdejší pocity Švédka v knize. Když si volala s Nordvallem, oba prý shodně řekli „ta šamanka“, s odkazem na čtyři roky staré proroctví, které se naplnilo. „Bože, to je docela strašidelné,“ řekla prý tehdy do telefonu.

Redakce NRK konfrontovala s pasáží knihy Johaugovou i další slavnou norskou lyžařku Marti Björgenovou. „Wow, to je docela děsivé. Ale i my doma na farmě jsme měli vykladačky budoucnosti a věci, co říkaly, se také vyplnily,“ lekla se Johaugová.

Björgenová reagovala klidně. „Je toho víc mezi nebem a zemí. Mám z toho docela husí kůži, když se takové věci dozvím. A to bylo v roce 2012? Docela by mě zajímalo, jestli se Charlotte za tou šamankou ještě vrátila?“ ptala se.

„Už jsem se tam neodvážila,“ vzkázala Kallaová.

Reklama