Hlavní obsah

Šéfka ruského lyžování přišla se skandálním obviněním vůči Norsku. Uvedla i "jasný důkaz"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč s námi nechtějí závodit? S poměrně skandálním obviněním přišla šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová, která obvinila norský svaz, že nutí své lyžaře do prohlášení týkající se souhlasu s vyloučením ruských lyžařů z mezinárodních soutěží. Své tvrzení dokládá podle jejího mínění „jasným důkazem“.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Článek

Vjalbeová své tvrzení pronesla v rozhovoru pro ruský server sport24.

„Každý má nárok na svůj názor a má právo ho říct. Ale když člověk vidí Norku (Therese Johaugovou), jak se objímá s Nataljií Něprjajevovou, a pak ve večerním rozhovoru říká, že nechce, aby Rusové závodili ... Je jasné, že jí vedení nařídilo, aby to řekla," uvedla Vjalbeová.

Narážela tím na rozhovor Johaugové pro televizi NRK po závodu v Lahti, kde ruští lyžaři naposledy závodili. Následně se sice přesunuli do Norska, kde jim ale odmítl povolit start nejprve tamní lyžařský svaz a poté i mezinárodní federace FIS.

Johaugová už ukončila veleúspěšnou kariéru, a tudíž nemá moc zapotřebí poslouchat něčí pokyny.

„Já nemám nic proti samotným (ruským) závodníkům. Zároveň ale není správné, aby jim bylo povoleno závodit. Sport má v Rusku velmi vysokou pozici, to víme. Ale co Rusko nyní dělá, je naprosto příšerné," řekla tehdy fenomenální Norka.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Johaugová se proti slovům Vjalbeová ohradila přes svého manažera Jörna Ernsta.

„Therese nebyla nikým ze svazu o nic požádána. Promluvila ze své vlastní iniciativy. Přesně to, že objala Něprjajevovou, je důkazem, že v tom není nic osobního proti ruským sportovcům, ale jde o celkový postoj k tomu, co se na Ukrajině děje," sdělil Ernst.

Vjalbeová dokonce označila konkrétního „viníka", který měl Johaugovou k jejím slovům donutit. Podle ní vzešel příkaz od šéfa norského svazu Erika Rösteho. „Je jasné, že ta norská bouře proti nám začala u člena výboru FIS. Jeho jednání je velmi špatné. Naléhá na sportovce, aby odmítali závodit s Rusy," uvedla se zjevnou narážkou na Rösteho.

„Je to o ruské invazi na Ukrajinu, která způsobuje ukrajinskému lidu nepředstavitelné utrpení a obrovskou destrukci jejich země. Rusko nyní porušuje mezinárodní právo a páchá věci, které jsme tady od druhé světové války nezažili. Je to zcela výjimečná situace, která žádá výjimečná řešení. Ostré reakce norských sportovců jsou, vzhledem k tomu, co se děje, zcela přirozené a rozhodně nejsou výsledkem toho, že jim někdo něco nařizuje," odmítla nařčení pro NRK Röste.

Reklama

Související témata: