Hlavní obsah

Chování Rusů? Šílené a idiotské, nemám slov. Sponzor zrušil smlouvu Bolšunovovi a spol.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už s nimi nechtějí nic mít. V důsledku ruské vojenské invaze na Ukrajinu, kde Putinova vojska páchají zvěrstva na civilistech, zrušila sponzorskou smlouvu s ruskými klasickými lyžaři německá firma Kinetixx vyrábějící rukavice. Marketingový manažer společnosti Helmut Hanus přiznal, že byl šokován vystoupením hvězdy jejich firemního portfolia Alexandra Bolšunova na propagandistické estrádě v Moskvě, kde se slavilo výročí okupace Krymu a vojenský vpád na Ukrajinu.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

„Bylo to šílené a idiotské. Nemám slov. Ukázal se jako podporovatel Putina, a to je pro nás zcela nepřijatelné. Od toho se chceme kompletně distancovat," vysvětloval Hanus pro norský list VG, že oslava zločinné války a krvavého diktátora je pro německou firmu totálně přes čáru.

Kinetixx měl s ruskou lyžařskou federací smlouvu na vybavení pro klasické lyžaře a sdruženáře, spolupracoval také s některými biatlonisty. Po začátku války však byla spolupráce zrušena. A to samé se stalo i v případě lyžařů Běloruska.

Bolšunov se ukázal na Putinově slávě na stadionu v Lužnikách po boku dalších sportovních hvězd jako Jevgenij Rylov, Dina Averinová, Arina Averinová, Viktoria Listunová, Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov, Victoria Sinicinová a Nikita Kacalapov.

Podle ruských zdrojů akci přihlíželo (včetně nadšenců před stadionem) až 200 000 lidí.

„Bolšunov a další podporovali Putina. Sledovat tu propagandistickou show na stadionu bylo hrozné. Je šílené něco takového vidět," pokračoval Hanus.

Bolšunov přitom patřil až dosud k největším hvězdám ve stáji Kinetixxu po boku biatlonových es jako Johannes Thingnes Bö či Marte Olsbuová Röiselandová. Teď už byl ale smazán i z webových stránek firmy.

Hanus uvedl, že si další spolupráci v budoucnu s Rusy neumí představit. „Podporovat Putina a to, co nyní dělá, není dobré. Veškerou spolupráci jsme stopli a neumím si představit, že by se na tom něco změnilo," prozradil Hanus.

S ruskou stranou už ani není v kontaktu. „Vůbec. Distancujeme se od toho, co dělají," dodal Hanus. A zdůraznil, že Kinetixx se nyní snaží dodávat jídlo a oblečení Ukrajincům.

Reklama

Související témata: