Hlavní obsah

Biatlonová legenda schytala kritiku. Oblíbenkyně Lukašenka žádá mír a odmítá sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřnásobná olympijská šampionka v biatlonu Darja Domračevová, která spolu se svým norským manželem Ole Einar Björndalenem nyní působí v roli trenérů čínské reprezentace, odsoudila vylučování ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží.

Foto: ©President of Belarus

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko s biatlonistkou Darjou Domračevovou.

Článek

Bývalá běloruská hvězda ve svém obsáhlém postu na Instagramu nejprve vyjádřila obavy o lidi na Ukrajině, kde páchá ruská armáda válečné zločiny.

„Bojím se a věřím, že válka skončí a bude brzo mír. Bohužel ale už nyní máme katastrofálně mnoho obětí. Žádný politický cíl by neměl stát lidské životy," rozepsala se 35letá rodačka z Minsku.

Zcela v duchu většiny podobných prohlášení ruských a běloruských sportovců chybí konkrétní označení viníků ukrajinské tragédie, tedy především Putina a Ruska.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Darya Domracheva (@dadofun)

Domračevová pak přešla k situaci ve sportu a kriticky se vyjádřila k sankcím, jimž čelí reprezentanti zmíněných dvou zemí, které se na ozbrojeném vpádu na Ukrajinu podílí.

„Myslím si, že je zcela naivní myslet si, že vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních soutěží pomůže vyřešit vojenský konflikt. Podle mého názoru takové akce jen přispějí k dalším rozbrojům mezi lidmi," vyjádřila se.

„Sport má šanci přinést světu mír, spojovat, nikoliv rozdělovat. Vyzývám k tomu, abychom tuhle šanci využili," vyzvala s tím, že potrestáni by měli být jen jednotliví sportovci za konkrétní provinění.

„Je smutné slyšet sportovce, kteří podporují kolektivní sankce pro soupeře, s nimiž se plácali po ramenou, jeden druhému si gratulovali na stupních vítězů a bojovali v závodech bok po boku. A teď je chtějí z boje vyhazovat. Začněme tedy u sebe a možná se svět kolem nás zlepší," dodala Domračevová.

Foto: Instagram Darji Domračevové

Bývalá běloruská biatlonistka Darja Domračevová.

Nijak blíže ale nespecifikovala, jak konkrétně může sport ruskou invazi ukončit. Nebo jak by morálně ospravedlnila fakt, že zatímco ukrajinští sportovci při obraně vlasti umírají nebo se zbraní v ruce čelí agresorovi, reprezentanti okupačních zemí, kteří se ve velké houfují za Putinem a na svých hrudích nosí symboly podporující invazi, by dál pokračovali na mezinárodním poli ve svých kariérách.

V tomto duchu jí odpověděl také bývalý biatlonový kolega, Němec Erik Lesser. „A jaké je tedy řešení? Pokračovat dál, jako by se nic nedělo, není správné. Rusko rozpoutalo válku. A zakázat ve sportu jen jeho vlajku je malá sankce," napsal Lesser.

Domračevová minimálně v minulosti nebyla apolitický člověk. Běloruský diktátor ji masivně využíval pro svoji propagandu, nechvalně proslulá tajná služba KGB dříve také potvrdila, že Domračevová s ní spolupracovala.

Při nedávných protirežimních protestech v Bělorusku čelil policejnímu násilí její bratr Nikita. Domračevová se k tomu vyjadřovala jen opatrně a z řad opozice sklízela kritiku, že nezaujala k Lukašenkově režimu jasný postoj.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.