Hlavní obsah

Šéfka ruského lyžování: Zvítězíme ve speciální vojenské operaci a vše se změní. Budou nás prosit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští lyžaři se sice mohou chlubit silnou generací reprezentantů v čele s trojnásobným olympijským šampionem Alexandrem Bolšunovem, ale vzhledem k zákazu startů na mezinárodní scéně kvůli invazi na Ukrajinu se v této sezoně budou moct představit jen na domácí scéně. Nejspíš přijdou i o mistrovství světa. Šéfka tamního lyžování Jelena Vjalbeová nastínila, za jakých okolností se její svěřenci na mezinárodní závody zase vrátí.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová

Článek

„Všechno se dramaticky změní, jakmile vítězně dokončíme speciální vojenskou operaci (oficiální ruský eufemismus pro brutální invazi na Ukrajinu). Tím jsem si jistá a vůbec o tom nepochybuji. To bude zásadní bod. Pak za námi přijdou a poprosí nás, abychom se vrátili co nejdříve," rozpovídala se v rozhovoru pro státem kontrolovaný kanál Ria Novosti Vjalbeová, která se dlouhodobě netají k sympatiím ke kremelskému režimu.

Vedení mezinárodní lyžařské federace FIS definitivně rozhodlo o vyloučení Rusů (a Bělorusů) pro příští sezonu před třemi týdny na zasedání v Söldenu. Vjalbeové už prý bylo o osudu jejích svěřenců jasno dříve.

„Už když jsme přijeli na mítink do Curychu. Tam bylo jasné, že není šance," vracela k zářijovému setkání výboru FIS ve Švýcarsku, kde se příjezd ruské delegace moc nečekal. Překvapení zástupci Norska tehdy mimochodem odmítali sedět s Vjalbeovou a spol. u jednoho stolu a zasedání opustili.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Podle Vjalbeové bylo na místě evidentní, že jsou všichni pod tlakem, aniž by přesně uvedla pod jakým a od koho. „Bylo evidentní, že členové výboru nejsou sami sebou. Přitom všichni chápali, jak je to rozhodnutí pro FIS neekonomické. Samozřejmě to (vyloučení Rusů) znamená velké finanční ztráty, ale nemohli s tím nic dělat," vysvětlovala někdejší trojnásobná olympijská vítězka.

„Rusofobie se projevuje úplně všude. Ve světě nyní každý chápe, že sport přestal být sportem. Je z něj politika," posteskla si.

Po vyloučení ze světových akcí ruští lyžaři i funkcionáři často opakují, že vlastně absenci ve Světovém poháru vítají s tím, že se budou moct v rámci ruského mistrovství častěji představovat svým fanouškům a kvalita závodů prý bude stejná jako ve Světovém poháru, ne-li lepší.

A Vjalbeová se dušuje, že Světový pohár rozhodně nebude sledovat. „Samozřejmě, že ne. Nebudu. Nechci. Ani se nebudu ptát, kdo vyhrál. Budu mít Ruský pohár, který budu pozorně sledovat a řídit. Myslím, že ani mnoho fanoušků se nebude na SP dívat," tvrdila.

Nad otázkou ohledně chybějících prize money pro závodníky, na které byli z podniků SP zvyklí, jen mávla rukou. „Pokud jde někdo do sportu kvůli penězům, obzvlášť do běžeckého lyžování, nikdy na žádný výsledek nedosáhne. Člověk musí myslet na výsledek, ne na peníze," radila.

Reklama

Související témata: