Hlavní obsah

Norové v šoku z Vjalbeové a spol. Jak se objevili Rusové, Seveřané znechuceně odjeli domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mítink Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Curychu rychle nabral poměrně skandální průběh. Zástupci Norska, zřejmě nejsilnější lyžařské velmoci, byli na místě šokováni přítomností delegátů z Ruska a Běloruska. Norové odmítli sedět se zástupci států vedoucích zločinnou válku proti Ukrajině u jednoho stolu a odcestovali domů.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Článek

„Rozhodli jsme se ostře odsoudit účast Rusů na mítinku FIS a zároveň stáhnout všechny norské zástupce z Curychu, kde jsou přítomni delegáti z Ruska a Běloruska," uvádí v oficiálním prohlášení norského lyžařského svazu jeho prezidentka Tove Moe Dyrhaugová.

Na šok norských vyslanců v Curychu z příjezdu Rusů v čele se šéfkou tamního lyžování Jelenou Vjalbeovou upozornil list VG.

„Překvapilo nás, že tam (Rusové) byli," přiznala Dyrhaugová pro VG, který popsal situaci v Curychu jako velmi chaotickou. Se slovy prezidentky svazu se stoprocentně ztotožnili i šéfové jednotlivých úseků. Stejná slova jako Dyrhaugová volili například šéfové norského běžeckého lyžování Espen Bjervig či skoků na lyžích Clas Brede Braathen.

Nicméně diskvalifikace Rusů a Bělorusů na mezinárodní scéně se zatím vztahuje jen na sportovce, nikoliv na funkcionáře. „Současná politika FIS vůči Rusku a Bělorusku se nevztahuje na oficiální zástupce, ale pouze na sportovce v závodech. Tím pádem mají všichni členové výborů FIS právo zúčastnit se mítinků," sdělila FIS deníku VG.

Podle jeho informací do Curychu dorazilo ve středu zhruba 30 norských zástupců, kteří byli na přítomnost Rusů absolutně nepřipravení.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Norové jsou zatím v osobním bojkotu mítinku ojedinělí, nicméně slova podpory přišla třeba i ze sousedního Švédska, které rovněž patří k lyžařsky silným zemím. „Je špatně, že se účastní Rusové," vzkázala předsedkyně švédského lyžování Karin Mattssonová.

Jelena Vjalbeová odmítla krok Norů komentovat. „Na výroky norského svazu už nereaguji dlouho. Sport byl pro mě vždy sport a ne politika," řekla norské televizi NRK Vjalbeová, která se v květnových volbách na kongresu v Miláně ucházela o obhajobu svého postu v Radě FIS. A její snaha dopadla ve volbách podle očekávání naprostým fiaskem. Dostala suverénně nejméně hlasů a skončila až za zástupci Libanonu nebo Portugalska.

V Curychu má FIS v plánu kolem 60 různých mítinků a seminářů.

Reklama

Související témata: