Hlavní obsah

Shiffrinová popáté kralovala Světovému pohár lyžařek, Goggiaová získala malý glóbus

Aktualizováno

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová ovládla popáté v kariéře celkové hodnocení Světového poháru, zisk velkého křišťálového glóbu potvrdila pátým místem v dnešním sjezdu v Kvitfjellu. V Norsku si také Sofia Goggiaová zajistila potřetí za sebou a počtvrté v životě prvenství v pořadí disciplíny. Italka byla druhá za domácí Kajsou Vickhoff Lieovou.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Mikaela Shiffrinová na trati Světového poháru.

Článek

Sedmadvacetiletá Shiffrinová získala nedostižný náskok 796 bodů před druhou ženou pořadí Larou Gutovou-Behramiovou ze Švýcarska, jež dnes obsadila až 21. pozici. Do konce sezony zbývá odjet sedm závodů.

"Stejně jako u každého sezonního titulu je vždycky zvláštní popisovat pocity z (celkového) vítězství, když nevyhrajete závod. Odváděla jsem ale celou sezonu dobrou práci a je skvělé mít jistotu už před posledními závody," radovala se Američanka.

Shiffrinová se ještě v závěru ročníku pokusí zaútočit na 86. vítězství ve Světovém poháru, jímž by vyrovnala absolutní rekord Švéda Ingemara Stenmarka. Pokud v Norsku nevyhraje ani v nedělním superobřím slalomu, bude mít další šanci příští týden v Aare, kde jsou na programu její nejsilnější disciplíny slalom a obří slalom.

Sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka Shiffrinová obhájila velký glóbus z minulé sezony. Předtím rodačka z Vailu triumfovala v letech 2017-2019. Pátým celkovým vítězstvím se na druhém místě historických tabulek odpoutala od krajanky Lindsey Vonnové, kterou už v této sezoně připravila o ženský rekord v počtu vyhraných závodů. Rekordmankou s šesti velkými glóby je Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová, mezi muži triumfoval osmkrát její krajan Marcel Hirscher.

Shiffrinová se dnes podělila o páté místo s Rakušankou Ramonou Siebenhoferovou. Obě zaostaly o 79 setin sekundy za čtyřiadvacetiletou Lieovou, jež vyhrála sjezd jako první norská lyžařka v historii. "Tohle se nedá popsat, je to nejlepší pocit ze všech. Prostě jsem jen chtěla zajet dobrý čas a těžko to jde lépe, než když vyhrajete závod," řekla Lieová, jež byla dosud v SP nejlépe dvakrát druhá.

Goggiaová, která z osmi sjezdů v sezoně pět ovládla a dvakrát byla druhá, ztratila na vítězku 29 setin. Třetí byla olympijská vítězka a bronzová medailistka z únorového mistrovství světa Corinne Suterová ze Švýcarska. "Jasně, je to můj třetí glóbus a čtvrtý za sebou, z toho mám radost. Ale nemám moc velkou radost z dnešního výkonu, nejela jsem tak dobře jako v tréninku," řekla třicetiletá Goggiaová, jež poprvé sjezd ovládla v sezoně 2017/18.

SP ve sjezdovém lyžování v Kvitfjellu (Norsko):
Ženy - sjezd:
1. Lieová (Nor.) 1:32,36
2. Goggiaová (It.) -0,29
3. C. Suterová (Švýc.) -0,41
4. Štuhecová (Slovin.) -0,61
5. Shiffrinová (USA) a Siebenhoferová (Rak.) obě -0,79
Průběžné pořadí sjezdu (po 8 z 9 závodů):
1. Goggiaová 660
2. Štuhecová 451
3. Curtoniová (It.) 308
4. C. Suterová 289
5. Ortliebová 229
6. Puchnerová (obě Rak.) 228
Průběžné pořadí SP (po 31 z 38 závodů):
1. Shiffrinová 1792
2. Gutová-Behramiová (Švýc.) 996
3. Vlhová (SR) 975
4. Brignoneová (It.) 849
5. Mowinckelová (Nor.) 756
6. Goggiaová 750
...
52. Dubovská (ČR) 117

Reklama