Hlavní obsah

Sjezd v Cortině bez Ledecké vyhrála Venierová, Shiffrinová měla těžký pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sjezd v Cortině d'Ampezzo vyhrála třicetiletá rakouská lyžařka Stephanie Venierová a připsala si druhé vítězství ve Světovém poháru. Vedoucí žena seriálu Američanka Mikaela Shiffrinová měla těžký pád a odletěla záchranářským vrtulníkem do nemocnice. Podezření na poranění vazů v pravém koleně se ale při vyšetření v nemocnici nepotvrdilo. Kvůli zdravotním problémům chyběla na startu Ester Ledecká.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská lyžařka Stephanie Venierová na archivním snímku

Článek

Venierová triumfovala s náskokem 39 setin sekundy před Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou a navázala na pět let staré prvenství ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu. O třetí místo se podělily tři závodnice. Shodný odstup 71 setin na vítězku měly Italka Sofia Goggiaová, Kanaďanka Valérie Grenierová a Rakušanka Christina Agerová, která se v 28 letech dostala na stupně vítězů ve Světovém poháru poprvé.

„Měla jsem z jízdy dobrý pocit, ale že by to stačilo na první místo, to jsem nečekala,“ řekla Venierová v televizním rozhovoru. Vítězství byla blízko už před dvěma týdny v Zauchensee, kde skončila druhá o jednu desetinu za Goggiaovou.

Shiffrinová ztratila na terénní nerovnosti rovnováhu a po pádu narazila do ochranné sítě. Americká hvězda chvíli ležela na trati, než se odbelhala pryč. Z nemocnice ale poslal její tým zprávu, že je v pořádku. Nedávno ve Wengenu potkal ošklivý pád i jejího přítele Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, který si vykloubil rameno, pořezal nohu a sezona pro něj skončila.

Kdy se bude Shiffrinová moci vrátit do seriálu SP, zatím není jasné. „Půjdeme teď den po dni, zaléčíme, co bude potřeba, a pokusíme se ji dostat zpátky do tempa,“ uvedl v prohlášení trenér amerického týmu Paul Kristofic pro agenturu AP.

Na stejném místě jako Shiffrinová upadla i olympijská vítězka Corinne Suterová ze Švýcarska. Také ona putovala do nemocnice. Vyšetření odhalilo přetržený přední zkřížený vaz v levém koleně a poraněný meniskus, sezona pro ni tedy skončila. Kvůli pohmožděné holení kosti se už o víkendu nepředstaví dvojnásobná olympijská šampionka Michelle Gisinová. Závod, který se kvůli častým pádům a přerušování výrazně protáhl, nedokončilo 12 lyžařek.

Vedení v hodnocení disciplíny si upevnila Goggiaová. Venierová se díky vítězství posunula na druhé místo.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo (Itálie):
Ženy - sjezd:
1. Venierová (Rak.) 1:33,06
2. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,39
3. Grenierová (Kan.), Agerová (Rak.) a Goggiaová všechny -0,71
6. Pirovanová (obě It.) -0,91.
Průběžné pořadí sjezdu (po 4 z 10 závodů):
1. Goggiaová 290
2. Venierová 216
3. Gutová-Behramiová 164
4. Puchnerová (Rak.) 160
5. Fluryová (Švýc.) 159
6. Hütterová (Rak.) 157
29. LEDECKÁ (ČR) 31.
Průběžné pořadí SP (po 23 z 43 závodů):
1. Shiffrinová (USA) 1209
2. Gutová-Behramiová 869
3. Vlhová (SR) 802
4. Brignoneová (It.) 787
5. Hectorová (Švéd.) 647
6. Goggiaová 642
57. LEDECKÁ 76
58. DUBOVSKÁ 73

Reklama