Hlavní obsah

Sjezdy pod Matterhornem vypadly z kalendáře SP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ambiciózního projektu lyžařských sjezdů pod Matterhornem prozatím sešlo. Závody na nové trati ze švýcarského Zermattu do italské Cervinie minimálně pro příští sezonu vypadly z kalendáře Světového poháru. Švýcarský a italský svaz se na tom dohodly s Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). Plánované sjezdy v této destinaci se v SP zatím nikdy neuskutečnily, už dvakrát byly zrušeny.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Premiéru připravenou na podzim 2022 zhatil nedostatek sněhu na spodní části trati. V právě uplynulé sezoně už bylo v listopadu sněhu dost, ale na všechny čtyři vypsané závody se účastníci chystali marně. Muži doplatili na přívaly sněhu a vítr. Ženy včetně trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké nepustil ani do jednoho sjezdu silný vítr.

Na přelomu listopadu a prosince bývá v této oblasti špatné počasí, takže FIS přesvědčovala pořadatele, aby zvolili pozdější termín. To organizátoři odmítli, protože v hlavní lyžařské sezoně by neměli dostatek ubytovacích kapacit pro závodníky Světového poháru a jejich týmy.

Pro příští ročník elitního seriálu řešení nenašli. „Mezinárodní lyžařská federace a švýcarský a italský svaz se rozhodly, že v sezoně 2024/25 se v Zermattu-Cervinii neuskuteční žádný sjezd Světového poháru,“ uvedl v tiskové zprávě šéf švýcarského lyžování Diego Züger.

Reklama