Hlavní obsah

Poslední výkřik zimy a rázný zásah. Pořadatelé finále SP nekompromisně odstranili demonstranty od stupňů vítězů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bídná zima, podmínky pro tradiční sporty byly v předešlých měsících nebývale mizerné a bylo to patrné i na vrcholných akcích. Při nich se opětovně ozývali i klimatičtí aktivisté. Na závěr zimy se pokusili narušit předávání cen v rakouském Saalbachu-Hinterglemmu, kde i za vydařené účasti Ester Ledecké vrcholil SP v alpském lyžování.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká v Saalbachu, ilustrační foto.

Článek

Členové skupiny Poslední generace, upozorňující na nezvratné změny klimatu, narušili předávání cen na finále Světového poháru lyžařů v Saalbachu-Hinterglemmu. Rozházeli konfety, zaujali pozice u stupňů, ale na něco dalšího prostor nedostali.

I přesto, že jejich protest mohl vyznívat ve prospěch zachování podmínek pro lyžování i do budoucna, byli nekompromisně odstraněni. Odneslo je několik stevardů.

Jako by to byl opravdu poslední výkřik zimy. Snad i nejen té letošní. Na sítích nechybělo vysvětlení protestu. „Vláda stále nejedná tváří v tvář eskalující klimatické katastrofě,“ zdůvodňovalo hnutí protest. „Ohroženy nejsou jen lyžařské oblasti, ale i naše samotné přežití. Ochrana klimatu v ústavě,“ pokračoval příspěvek.

Protesty podporuje i bývalý rakouský lyžař a nyní klimatický aktivista Julian Schütter. Také on podle rakouských médií žádá, aby vláda byla zodpovědná za zachování „šance udržet možnosti lyžovat v následujících desetiletích“.

Reklama

Související témata:
Saalbach-Hinterglemm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články